Langhalede makaker har brug for en stemme
Foto: Dan Säll

En stemme til de statusløse

Langhalede makaker findes overalt i Østasien, hvor de ofte bliver set som ukrudt. Aberne bliver brugt i medicinske forsøg, indfanget ulovligt i junglen og solgt videre som eksotiske kæledyr eller som eksotisk mad. Langhalede makakers status skal løftes hurtigst muligt, mener dansk biolog.

Skrevet af:
Marie Hougaard

En helt særlig abe bliver behandlet fuldstændig uacceptabelt: De bliver indfanget ulovligt i junglen og brugt til medicinske forsøg, de bliver solgt som eksotiske kæledyr, avlet til laboratorier og spist som eksotisk mad.

"Langhalede makaker er nederst i hierarkiet, når det handler om status fra os mennesker. Vi behandler aberne, som var det døde ting som en smartphone eller en bog, som man kan behandle efter forgodtbefindende. Men aberne er sansende og levende dyr, der fortjener at blive behandlet ud fra deres behov, naturlige adfærd og krav for at have god dyrevelfærd," siger biolog i Dyrenes Beskyttelse Anne Sofie Meilvang.

Langhalede makaker er udbredt i hele Østasien, og man er højst sandsynligt stødt på dem, hvis man har rejst i Thailand, Vietnam eller Laos. Aberne er ikke bange for mennesker, og man kan møde dem ved blandt andet templer, på stranden og i byerne, hvor de stjæler mad og drikke fra turister og lokale.

"Der er mange konflikter mellem mennesker og langhalede makaker og for at reducere konflikterne, slår man ofte aberne ihjel eller flytter dem. Indstillingen er ofte, at det er lige meget, fordi der er nok aber, og at man derfor samvittighedsløst kan høste, dræbe og flytte dem. Aberne har altså ingen status, og det vil vi gerne være med til at ændre", siger Anne Sofie Meilvang.

BLIVER SET SOM UKRUDT

Aberne bliver i l ligeledes fanget ulovligt i junglen og solgt videre til laboratorier, der bruger dem til medicinske forsøg. Man har i mange år brugt langhalede makaker som en såkaldt modelorganisme, fordi bla. deres hjerne og immunsystem minder meget om menneskers. De bliver ligeledes indfanget og solgt videre som eksotiske kæledyr eller spist som eksotisk mad.

"Vi kan på ingen måde sidde overhørig, at en dyreart bliver behandlet så nådesløst. Alle dyr har krav på god dyrevelfærd uanset hvor besværlige eller brugbare de måtte være for os mennesker. Langhalede makaker bliver betragtet som ukrudt i store dele af de lande, de bor i. Det skal vi arbejde på at få ændret," siger Anne Sofie Meilvang.

For at forbedre de langhalede makakerns status støtter Dyrenes Beskyttelse biolog, ph.d. og post doc Malene Friis Hansens forskning om aberne. Malene Friis Hansen er nemlig, i samarbejde med et hold af lokale forskere, i gang med at finde ud af, hvordan artens tilstand er. I første omgang består forskningen i at kortlægge, hvor mange langhalede makaker der findes i det fri for at fastslå, i hvilken grad de er truede og dermed har brug for yderligere beskyttelse.