Artikel, 3. november 2020

Et grise- og hønseliv under åben himmel

På Ulvehøjgaard lever grise og høns med adgang til det fri. Dyrenes Beskyttelse har været på besøg hos Ingeborg og Brian Holm, og nu kan du også få et indblik i det gode dyreliv under mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”.

Image of Anna  Dalgaard
Anna Dalgaard ,
Kommunikationsansvarlig for miljø og fødevarer
Del artiklen på:
Grise på Ulvehøjgaard

Bliv klogere på god dyrevelfærd

Vil du læse endnu mere om, hvordan dyrene lever under mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”?

www.levdyrevenligt.dk

Der er travlt hos Ingeborg og Brian Holm på Ulvehøjgaard. Et landbrug der ligger i en lille by ved navn Lindknud nord for Vejen. Her har de både høns og grise, som lever under åben himmel med brede vidder på marken. Sådan har det været siden 1998.

Ingeborg har ansvaret for hønseholdet og Brian for grisene. Hønsene lægger æg, som bliver solgt under mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”, og ligeledes med grisene, der bliver solgt under Friland.

Nysgerrige og undersøgende høns

Hos Ingeborg har hønsene fri adgang til et stort udeareal med forskellige planter, buske og træer, hvor de fx kan hoppe op på en gren for at hvile sig.

”Selvfølgelig skal dyr ud i det fri. Det er da det mindste, vi kan give dem, nu hvor vi mennesker holder dem til produktion. Jeg føler et stort ansvar for, at mine høns har de bedste omgivelser. Det er mig, der har sat dem her, så det er mit ansvar, om de kan udleve deres naturlige adfærd,” siger Ingeborg Holm.

Da vi trådte ind hos hønsene, var det med en forventning om, at de ville være meget overfølsomme overfor hurtige bevægelser og bange for fremmede mennesker. Men til stor overraskelse opførte de sig stik modsat. De var tvært imod enormt nysgerrige, undersøgende og kom øjeblikkeligt hen til os. De prikkede på vores sko og bukseben, og da vi bukkede os ned, hoppede de ligefrem op på skuldrene af os.

Netop nysgerrighed og den undersøgende adfærd er begge tegn på, at hønsene har det rigtig godt. Det viser, at de har mulighed for at udleve deres naturlige adfærd, hvilket kræver plads og natur, hvor de bruger jorden og planterne til at skrabe og finde insekter i.

Legesyge og energiske grise

Op på vognen og afsted ud på markerne med Brian. Grisene har enorme arealer at boltre sig på, så det kræver et transportmiddel at komme rundt til dem alle.

På Ulvehøjgaard går grisemor sammen med sine unger, til de er hele otte uger gamle. Det er en uge længere, end hvad den økologiske produktion kræver, og det giver både stærkere, sundere og mere veludviklede grise.

Det ses tydeligt, da vi kommer frem til marken med de unge grise. Her løber en flok rundt og leger vildt med hinanden. Sætter man sig ind til dem, kommer de nysgerrigt snigende. Og sidder man helt stille, begynder de at undersøge dine sko med trynen.

”Det er en fornøjelse at se grisene trives på markerne. At se dem spæne rundt og brænde en masse energi af, rode i jorden og nyde varmen fra solens stråler i et mudderbad er ren velvære, både for dem og for mig,” siger Brian Holm.

Det er altså ikke ligegyldigt, hvilket produkt du lægger i indkøbskurven i supermarkedet. Der er en himmel til forskel for dyrene, og det giver dem mulighed for at udleve deres naturlige adfærd. Derfor opfordrer Dyrenes Beskyttelse forbrugerne til altid at vælge produkter mærket med det røde Ø-mærke eller ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”. Det er forbrugernes garanti for, at dyrene har haft adgang til det fri.