Grøntsager

ET GRØNNERE KØKKEN

Et mere klimavenligt køkken er et grønnere køkken i alle farver. Det klimavenlige køkken har fokus på grøntsager, som der skal mange af på tallerkenen, mens der skal mindre kød på middagsbordet.

Skrevet af:
Marie Hougaard

1) Spis mere plantebaseret.
2) Spis mere grønt fra flerårige afgrøder.
Flerårige afgrøder er klimavenlige, fordi
de binder kulstoflagringen i jorden.
3) Vælg bælgplanter såsom kikærter,
bønner og linser. Her får du mest
protein for klimaaftrykket.
4) Spis sæsonens lokale grøntsager. Ved
at spise lokalt og sæsonbaseret mindsker
du klimabelastningen fra transport
og/eller opvarmning af drivhuse.
5) Spis mindre, men bedre kød af høj
kvalitet og med god dyrevelfærd.

Det skal være grønt, lokalt og sæsonbaseret. Og så skal der skæres ned for kødet. Der er masser, man kan gøre, hvis man vil gøre en indsats – og maden er et godt sted at begynde. Her kan man nemlig spare kloden for en stor mængde CO2 ved at vælge de rigtige madvarer. Der skal grøntsager på menuen og færre bøffer på bordet.

– Der skal meget mere plantebaseret i vores måltider, hvis de både skal være sunde og klimarigtige. Hvis man stadig vil have kød og mejerivarer i måltiderne, og samtidig sætter dyrevelfærd højt, bør det være i markant mindre mængder end nutidens danske gennemsnitskost, siger Michael Minter, programleder for den grønne tænketank Concitos program om fremtidens fødevareproduktion.

Her kan du selv sætte ind, hvis du vil gøre noget godt for både klimaet og dyrene ved at ændre lidt på indkøbssedlen derhjemme:

  • Del artiklen på: