Artikel, 12. november 2020

Et koliv med adgang til egen strand

Syd for København ligger TAMU centret, hvor bl.a. kødkvæg bliver produceret under mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”. Vi har været ude og besøge dem, så du kan få et indblik i, hvordan det er at være ko under mærket.

Image of Anna  Dalgaard
Anna Dalgaard ,
Kommunikationsansvarlig for miljø og fødevarer
Del artiklen på:
TAME kvæg

Bliv klogere på dyrevelfærd

Vil du læse endnu mere om, hvordan dyrene lever under mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”?

www.levdyrevenligt.dk

På sydspidsen af Amager nær hovedstaden ligger TAMU Storkøbenhavn. Selvom centret ligger tæt på byen, er det omgivet af smuk natur med kvæg og får på markerne.

TAMU er en arbejdsmarkedsuddannelse baseret på reelle produktions- og serviceydelser for unge, der på grund af personlige og sociale vanskeligheder ikke har tilknytning til arbejdsmarkedet.

Én af uddannelserne hedder Naturbrug. Den omhandler pleje og pasning af deres kødkvægs- og fårebesætning. Her indgår arbejde med husdyrhold, markafgrøder og naturplejeopgaver såsom pleje og vedligeholdelse af strandenge, levende hegn og anden naturpleje. Dyrene bliver drevet efter naturvenlige principper og indgår i naturplejen på strandenge og fredede arealer.

Solbadende Hereford kvæg

Køerne er af racen Hereford, som bliver brugt til kødkvæg. De produceres under mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”, som bl.a. betyder, at de går på friland det meste af året, og at kalven går sammen med sin mor, til den er mindst fem måneder gammel.

Men køerne på TAMU har nogle helt særlige omgivelser. Ikke nok med at de går på en mark med levende hegn og vild natur, så har de også direkte adgang til egen strand. Og det nyder de især i løbet af en helt speciel årstid:

”På de varme sommerdage ligger de fleste kvæg nede i vandkanten og bliver nedkølet af bølgerne. Det er et sjovt syn at se en flok kvæg ligge og solbade på stranden. Det er ikke noget, man ellers ser så ofte,” fortæller Jørn Bloch, landmand og driftsleder for Naturbrugsuddannelsen på TAMU.

Jørn Bloch bor til dagligt på Vitskøl Kloster i Nordjylland, der også huser en TAMU Naturbrugsuddannelse, med en ligende Hereford kødkvægs besætning under mærkeordningen. Derfor pendler han flere gange om måneden mellem Nordjylland og Hovedstaden for at uddanne unge i at passe og pleje dyrene på TAMU.

Køb oksekødet her

Hvis man er interesseret i at købe kød, der er produceret på TAMU, kan man kontakte dem for bestilling.

Skriv en mail til: info@tamu.dk med dit navn, E-mail og telefonnummer, så modtager du en mail med en bestillingsliste til næste kødsalg.

BEMÆRK: Kødet skal afhentes på stedet.