Arnes ko på mark

Et koliv med malkerobot giver valgfrihed

På Verningelund lever malkekvægene et liv med meget mere frihed. Ud over adgangen til åben himmel, bliver de også malket med malkerobotter. Bliv klogere på, hvorfor netop det giver køerne mere frihed.

Skrevet af:
Anna Dalgaard

Bliv klogere på bedre dyrevelfærd

Vil du læse endnu mere om, hvordan dyrene lever under mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”?

Klik her

I Verninge ved Tommerup midt på Fyn ligger Verningelund. Verningelund er en økologisk gård, der har malkekvæg og leverer mælk til Naturmælk i samarbejde med Løgismose. På gården bor Arne sammen med sin kone Hanne og deres børn. Arne overtog Verningelund efter sin far i 1993, og i 2007 lagde han produktionen om til økologisk drift.

Arnes produktion er mærket med Dyrenes Beskyttelses mærke ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”, og det betyder blandt andet, at køerne får adgang til det fri.

Fra april måned kommer køerne ud på græs, og her går de helt frem til november. Det bliver fejret sammen med alle andre økologiske malkekvæg landmænd på den årlige Økodag. Flere tusinde danskere møder op på gårdene for at få synet af badutspring og forårskåde køer.

”Det er en stor fornøjelse at se mine kvæg hoppe og danse ud til marken, så snart foråret melder sin ankomst. De viser jo så meget glæde, at det er lige før, jeg selv får lyst til at hoppe og danse. Jeg kunne aldrig forstille mig at lægge tilbage til konventionel drift, når jeg får dette syn,” siger Arne Jørgensen, landmand og ejer af Verningelund.

På Verningelund er der omkring 260 økologiske Jerseykøer, hvilket gør Verningelund til Fyns største økologiske mælkeleverandør. 

Malkerobotter giver køerne mere frihed

Verningelund er en gård i konstant udvikling. De har for eksempel installeret malkerobotter, der giver køerne valgfrihed til selv at bestemme, hvornår de vil malkes.

”Malkerobotterne fungerer på den måde, at i stedet for jeg henter køerne ind fra marken, har de fri adgang til en malkerobot. Så når yveret begynder at stramme, ved de, hvor de kan komme af med deres mælk. Det giver dem mere frihed og mindre stress omkring malkning, og så får jeg mere tid til at holde øje med, om de alle trives,” siger Arne Jørgensen.

Udover valgfriheden for malkning, har Arnes køer også de fordele, at de aldrig bliver bundet, at de har kobørster i stalden til at opretholde hudpleje, og at staldene er indrettet med løsdrift og store sengebåse, hvor alle kan lægge og rejse sig naturligt. Det er alt sammen noget, mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” sikrer dig som forbruger, når du står i supermarkedet og skal finde en mælk, smør eller ost med bedre dyrevelfærd.