En hund med sunde tænder. Foto: Dyrenes Beskyttelse.
Hund med sunde tænder og lang snude

Flade snuder påvirker tænder og kæber

Dyrenes Beskyttelse har med dyrlæge og tand- og kæbespecialist Peter Strøm, som behandler mange hunde hver eneste dag, talt om, hvordan de flade snuder påvirker hundenes tænder og kæber.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome er en fysisk tilstand, hvor de ramte hunde har svært ved at trække vejret ordentligt. Det skyldes deres meget flade snudeparti. Dog er det ikke kun deres vejrtrækning, der påvirkes, når snuden er flad.

Et af de mindre kendte, men alvorlige problemer, som de fladsnudede hunde kan opleve, er tand- og kæbeproblemer. Peter Strøm er dyrlæge og specialist i tand-, kæbe- og ansigtsproblemer. Hans vurdering er, at udfordringerne er udbredte blandt hunde med flade snuder, men de er ofte undervurderede og underdiagnosticerede. Der kan simpelthen gå lang tid, før hundeejere opdager, at deres hund har problemer i munden.

- Alle hunde uanset race kan opleve tandproblemer, såsom inflammation af tandkødet og periodontitis, men jeg møder rigtig mange hunde med flade snuder, som oplever problemer tidligt i deres liv. Derfor er det vigtigt, at ejere er opmærksomme på det og griber ind, hvis det er nødvendigt, siger Peter Strøm.

Typer af tand- og kæbeproblemer

Nogle lidelser er mere hyppige end andre, men blandt de lidelser, som Peter Strøm oftest behandler på sit dyrehospital, er periodontitis (parodontose). Det indebærer inflammation af tandkødet samt fæstetab (knogletab omkring tænderne). Det er en udfordring, der tit ses hos mindre racer, men fladsnudede hunde har det ofte i sværere grad, på grund af deres kraniers form og tændernes stilling. Tænderne er kastet ind i munden, hvilket gør, at plak og tandsten hurtigere og nemmere kan fæste sig til tænderne – og det kan føre til periodontitis.

En anden udbredt lidelse, som hunde med flade snuder kan opleve, er en tilstand kaldet gingival hyperplasi (overvækst af tandkødet) og generel forstørrelse af tandkødet, som for det meste skyldes benign sygdom (godartede knuder). Dette skaber falske lommer (pseudo-lommer) omkring tænderne og gør det svært at opretholde god tandhygiejne. Det kan forårsage problemer med tandhygiejne og kræver behandling ved dyrlægen.

Nogle racer – særligt Mops og franske bulldogs, Engelsk bulldog, Bichon Havanais, Lhaso Apso – kan have problemer med manglende tandfrembrud eller ukorrekt positionering af tænderne. Det kan også resultere i bidfejl, hvor tænderne ikke sidder korrekt og kan forårsage skader og ubehag i munden. Dette kan for eksempel forårsage problemer med at lukke munden, og gøre det svært at opretholde en god tandhygiejne, og det kræver behandling ved dyrlægen.

- Tandproblemer er særdeles udbredte blandt hunde med flade snuder. De fleste mennesker kender periodontitis, men der er mange andre lidelser, som kan give hundene udfordringer. Det sværeste for ejerne er ofte at opdage problemerne, så derfor vil jeg altid opfordre til, at man får sin hund tjekket regelmæssigt, siger Peter Strøm.

Hvordan kan problemerne behandles?

Der er flere behandlingsmuligheder for tand- og kæbeproblemer hos hunde med flade snuder. Disse behandlinger kan generelt hjælpe med at forbedre hundens mundhygiejne og velvære.

Især en grundig tandrensning, der kan fjerne plak og tandsten, er afgørende for at forhindre yderligere tandproblemer, både hos hunde med flade og lange snuder. Hvis hunden allerede har periodontale udfordringer, kan periodontal kirurgi være nødvendig i tilfælde af alvorlig tandkødsbetændelse eller andre tandproblemer. Det kræver ofte en specialist, som er uddannet inden for området. Et eksempel på en mulig og mere videregående og omfattende behandling er for eksempel forsegling af tænderne for at mindske dannelsen af plak og tandsten.

- Der findes en del forskellige og mere avancerede typer af behandling, som kan udføres alt efter hundens problem. I nogle tilfælde kan vi genopbygge knoglevæv, og i andre tilfælde er vi nødt til at fjerne en tand for at give plads til resten, hvis en bidfejlskorrigering ikke ønskes, siger Peter Strøm. Disse former for behandlinger kræver specialviden, og det anbefales at søge råd hos en specialist.

Det er vigtigt at konsultere en dyrlæge eller en specialist inden for tand- og kæbebehandling for at afgøre, hvilken behandlingsmulighed der er bedst egnet til din hund. Hvert tilfælde kan være forskelligt, og det kræver en grundig vurdering for at finde den mest hensigtsmæssige løsning.

For hundeejere, som har hunde med flade snuder, er det afgørende at være opmærksom på tand- og mundsundhed. Det inkluderer for eksempel:

  • Regelmæssige tandundersøgelser og en grundig samtale med en dyrlæge, der har erfaring med fladsnudede racer eller en specialist.
  • Undersøgelse af tænder og mundhule allerede ved etårsalderen, når hundens kranie er tilstrækkeligt udviklet.
  • Tidlige konsultationer om mundhygiejne ved for eksempel 12-16-ugers vaccination for at forebygge problemer.
  • Behandling af traumatiske bidfejl for at forhindre yderligere skade, da disse hurtigt kan udvikle sig til et større problem.
  • Opfølgning på eventuelle synke- eller vejrtrækningsproblemer og konsultation med en specialist hvis nødvendigt.