Fladsnudet hund med sele
Hunde med flade snuder har ofte problemer med øjnene. Foto: Dyrenes Beskyttelse.

Fladsnudede hunde har 20 gange større risiko for at udvikle hornhindesår sammenlignet med andre hunde

De flade snuder kommer ofte med andre komplikationer end vejrtrækning. Dyrenes Beskyttelse har sammen med specialdyrlæge i øjensygdomme og Danmarks eneste internationale øjenspecialist (DACVO), Ann Strøm, talt om, hvordan de flade snuder påvirker hundenes øjne.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Brachiocephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS) er en tilstand, hvor hunde med flade snuder har svært ved at trække vejret ordentligt på grund af deres anatomiske struktur. Men det er ikke kun åndedrætsproblemer, der plager disse hunde. Mange af dem oplever også problemer med øjnene, fordi de er avlet til at have store, udstående øjne.

Ann Strøm er som den eneste i Danmark specialdyrlæge i øjensygdomme og international øjenspecialist (DACVO). Hun arbejder til daglig på Specialistdyrehospitalet i Holte og finder udviklingen bekymrende. Ikke alene har hun en overvægt af komplicerede øjenpatienter med flade snuder, men de fladsnudede hunde kan også have øget risiko for komplikationer i narkosen.

- Grundet hundenes anatomi har de ofte meget overskydende væv i svælget og meget små næseboråbninger. Man kan sammenligne det med at skulle trække vejret igennem et sugerør, hvor der er et tykt gardin foran. Det kan påvirke deres evne til at ilte blodet og gøre narkose kompliceret. Hvis fladnudede hunde bliver stressede eller får det for varmt, kan vævet i svælget hæve op, og luftvejene kan lukkes helt til. I værste tilfælde kan hundene dø af iltmangel, siger Ann Strøm og fortsætter:

- Når vi har hunde i narkose, har vi en tubus, red.slange, i luftrøret for at sikre luftvejene, ligesom man har på mennesker, der er i narkose. Vi råder over det mest avancerede narkoseovervågningsudstyr og har personale, der er specialuddannet i narkose på Specialistdyrehospitalet. Vi kan blandt andet se, at iltmætningen er bedre, når de fladsnudede hunde har tubus i, end når de ikke har den i. Hunde med normale snuder er som regel glade for at få fjernet tubus tidligt i opvågningen, imens mange fladsnudede hunde ser ud til at nyde at få den ekstra ilt og lader gerne tubus sidde i længere tid.

Hvis man ejer en hund med en flad snude, kan jeg kun anbefale, at man inden for det første år får tilset hunden af en øjenspecialist. På den måde kan mange sygdomme forebygges, og hunden kan måske komme til at leve et liv uden alt for mange fysiske udfordringer

Ann Strøm, specialdyrlæge i øjensygdomme
  • Tidlig indgriben: Det er vigtigt at begynde tidligt med at overvåge og tage hånd om øjenproblemer hos BOAS-hunde. Regelmæssige øjenundersøgelser i løbet af det første leveår anbefales for at identificere eventuelle tidlige tegn på øjenlidelser.
  • Brug en øjenspecialist: Hvis du bemærker noget unormalt ved din BOAS-hunds øjne, såsom irritation, rødme eller unormale bevægelser, skal du søge en øjenspecialist med det samme. Akut behandling kan være nødvendig for at forhindre yderligere skader.
  • Regelmæssige øjenundersøgelser: Selvom din BOAS-hund måske ikke har øjenproblemer lige nu, er det vigtigt at planlægge regelmæssige øjenundersøgelser hos en øjenspecialist for at opdage eventuelle problemer tidligt og forebygge komplikationer.
  • Øjendråber og salve: Mange fladsnudede hunde vil kræve langvarig brug af øjendråber eller salve for at opretholde øjets sundhed og reducere tørhed eller irritation. Følg din dyrlæges anvisninger om brugen af disse produkter omhyggeligt.

Forskellige typer øjenlidelser 

Et studie viser, at de fladsnudede hunde har op til 20 gange så stor risiko for at udvikle hornhindesår sammenlignet med andre typer hunde. Det er en voldsomt forhøjet risiko. Fladsnudede hunde er tilbøjelige til at få forskellige typer øjenlidelser, der ofte er resultatet af deres lidt sammenpressede hovedform. En af de mest almindelige problemer er irritation af hornhinden i den ydre del af øjet. På grund af det sammentrykkede ansigt ruller øjenlågene ofte indad og får hårene til at skrabe på hornhinden.

- Fladsnudede hunde har ofte også en fold af hud på næsen, og nogle gange kan denne fold komme i kontakt med hornhinden. Dette kan føre til betændelse og sår. Vi ser desuden tit hudinfektioner under hudfolden, da miljøet under hudfolden nemt bliver fugtigt og varmt. Dette er et miljø, der kan sammenlignes med en petriskål i et laboratorie, hvor man netop sørger for at der er lunt og fugtigt, så bakterier og svampe har rigtig gode vækstbetingelser under de fladnæsede hundes næsefolder, siger Ann Strøm.

Derudover lider fladsnudede hunde ofte af tørre øjne, da deres udstående øjne er mere udsatte for vind og vejr. Det resulterer i tørhed og ubehag. Nogle af dem kan endda have svært ved at lukke øjnene helt under søvn, hvilket kan føre til yderligere tørhed og irritation, som på sigt kan påvirke synet.

Forskning har vist, at fladsnudede hunde har færre nerver i øjnene end andre hunde, hvilket resulterer i dårligere reflekser til at beskytte øjnene. Det øger risikoen for hornhindesår, der kan være smertefulde og vanskelige at behandle. Og er der først et hornhindesår, kan bakterier fra næsefold og øjenomgivelser kolonisere i såret og begynde at ”spise” af hornhinden, hvilket medfører dybe og potentielt operationskrævende sår og risiko for, at hornhinden kan sprække.

Ann Strøm ser jævnligt hornhindesår på fladsnudede hunde, der på få dage bliver meget komplicerede og operationskrævende på grund af infektion i hornhindesåret.

- Øjenlidelser er noget af det mest smertefulde, både dyr og mennesker kan opleve. De fleste, der har oplevet at have en ridse på hornhinden, vil vide, hvor smertefuldt det er. Men mange af disse typer hunde har færre nerver i hornhinden og vil måske ikke være så tilbøjelige til at misse med øjnene som andre hunde eller vise andre tegn på smerte, og derfor kan det være svært for ejeren at opdage i god tid, siger Ann Strøm.

Øjet hos en fladsnudet hund. Foto: Ann Strøm.

Ejeren kan forebygge hundenes problemer

Selvom fladsnudede hunde er tilbøjelige til at få øjenproblemer, er der tiltag, som kan hjælpe ejeren med at forhindre og behandle dem. Tidlig indgriben er afgørende, da det kan hjælpe med at minimere skader og forbedre hundens livskvalitet.

- Hvis man ejer en hund med en flad snude, kan jeg kun anbefale, at man inden for det første år får tilset hunden af en øjenspecialist. På den måde kan mange sygdomme forebygges, og hunden kan måske komme til at leve et liv uden alt for mange fysiske udfordringer, siger Ann Strøm.   

Et kirurgisk indgreb kan hjælpe med at korrigere nogle af de anatomiske problemer såsom indadrullende øjenlåg, næsefoldsproblemer, for små næseåbninger, for meget væv i svælget og hornhindesår. Dog kan nogle hunde stadig kræve øjendråber eller salve permanent for at opretholde øjets sundhed.

Nogle øjenlidelser hos fladsnudede hunde kan kræve kirurgisk indgreb. Dette kan omfatte korrektion af indadrullende øjenlåg eller fjernelse af overskydende hud omkring øjnene for at reducere irritation og beskytte hornhinden.

  • Hornhindesår: Hornhindesår er en almindelig komplikation hos BOAS-hunde. Du kan forhindre irritation af hornhinden ved at tage de nødvendige skridt til at korrigere øjenlågene og reducere risikoen for sår.
  • Tåreproduktion: Fladsnudede hunde kan også lide af nedsat tåreproduktion, hvilket kan føre til alvorlige øjenproblemer. Brug øjendråber eller salve, som er anbefalet af din dyrlæge, for at opretholde øjets fugtighed og næringsstoffer.
  • Cherry eye (kirsebærøje): Hvis din hund udvikler cherry eye, kræver det kirurgisk korrektion, da det påvirker tåreproduktionen. Cherry eye er en lidelse, hvor den tårekirtel, der sidder i hundens tredje øjenlåg (et lille tyndt fint øjenlåg, der sidder ind mod øjet og ind mod næsen), er prolaberet ud (krænget ud) af sin normale position.
  • Proptose: I tilfælde af proptose popper øjeæblet ud over øjenlågskanten, hvilket umuliggør, at hunden kan blinke. Det kan blandt andet ske, hvis hunden bliver bidt af en større hund. Sker det, skal du straks søge akut lægehjælp, da det er meget smertefuldt, og hunden kan blive blind. Denne tilstand kræver normalt en akut operation for at redde hundens øje og syn, hvis skaden ikke er for stor.