foderbræt

Foderbrættet kan gøre fuglene syge

Det klassiske foderbræt skal skiftes ud med en foderautomat, da fuglene kan blive syge af at spise på et foderbræt. Det er samtidig vigtigt at tænke over, hvilke frø man bruger, da det påvirker, hvilke fugle der kommer i haven.

Skrevet af:
Michael Carlsen

Det klassiske foderbræt kan gøre havens fugle syge, fordi mange fugle på én gang træder rundt i det samme korn og lægger afføring, som kan sprede sygdomme mellem fuglene.

”Foderbrættet er den direkte vej til sygdomsspredning mellem havens fugle, da de alle sammen træder, skider og spiser samme sted. I stedet for foderbrættet bør man enten udskifte det med en foderautomat, hænge fedtkogler op eller lægge æbler ud på græsplænen,” siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

En foderautomat kan sikre, at der ikke bliver spredt sygdomme mellem havens fugle, fordi fuglene ikke kan træde rundt i kornet. For at komme sygdomssmitten helt til livs er det vigtigt at vælge en foderautomat, hvor fuglene ikke har mulighed for at besørge i kornet.

FRØ OG FUGL HÆNGER SAMMEN

Der er stor sammenhæng mellem, hvilke frø man fylder i foderautomaten, og hvilke fugle der kommer i haven. Frøene kan nemlig bestemme, om det er spurve eller blåmejser, der vil benytte foderautomaten.

Hampefrø – Disse frø er for fugle, der spiser på stedet. Det gælder eksempelvis spurve, finker, stillidser.

Solsikkekerner – Disse frø er for fugle, der generelt vil pendle mellem et skjulested og foderautomaten, fordi de helst vil spise skjult og i sikkerhed. Det gælder eksempelvis blåmejser og musvitter.

Fordi nogle fugle foretrækker at pendle mellem et skjul og foderautomaten, og andre hellere spiser på stedet, er det også relevant at tænke over, hvor foderautomaten skal placeres.

Spurve er meget opmærksomme på spurvehøgen og vil foretrække en foderautomat, der ikke er placeret langt fra buskadset. Mejserne flyver derimod gerne til en foderautomat, der er placeret i det åbne, fordi de alligevel pendler mellem et skjul og foderautomaten. 

GODE RÅD

  • Anskaf en foderautomat, hvor der er lukket til maden, så fuglene ikke kan besørge i maden. 
  • Fyld kun foderautomaten med én slags frø, da fuglene ellers sidder og fisker efter deres favoritter, hvilket kan udvikle sig til frø-splid.
  • Placér ikke foderautomaten for langt fra buskads, da fugle foretrækker at kunne komme hurtigt i sikkerhed.