Artikel, 22. februar 2022

Fra hul til sul: Sådan fodres en tynd hund

Flere af de 17 Golden Retrievere var i rigtig dårlig foderstand, da de ankom til Brande Internat. Det var derfor vigtigt at få dem tilbage i god stand, da en undervægtig hund kan tage varig skade.

Image of Fie bau Madsen
Fie bau Madsen,
Kommunikationsmedarbejder
Del artiklen på:
Tynd golden

Det var ikke alle af de 17 Golden Retrievere, der var i lige god stand, da de ankom til Brande Internat i starten af januar. Et par af hundene havde gået i længere tid uden adgang til mad og vand, og var derfor blevet meget tynde.

Efter lang tid med for lidt mad og vand bliver hundens fordøjelsessystem særligt sensitivt. Derfor er det vigtigt, at en undervægtig hund ikke bare får en masse foder serveret med det samme, men langsomt bliver vænnet til at spise og have mad i maven igen. Hvis hundens fordøjelseskanal belastes, kan det give diarre, dårlig mave og opkast.

- Vi starter med at give dem ganske lidt mad, ca. en spiseske, hver til hver anden time. Den første dag får de skånekost, og efterhånden som vi kan se, at deres afføring ser normal ud, begynder vi at give dem lidt mere ad gangen og knap så tit. Efter tre dage fik de omkring en dl. skånekost 5-6 gange om dagen, fortæller Birgit Karlsen, internatsleder på Brande Internat.

Når hundene kan holde skånekosten i sig, og deres afføring ser normal ud, begynder internatet lige så stille at blande det kvalitetsfoder, de skal ende med at spise, op med det andet foder.

Selvom man umiddelbart har lyst til at give så tynde hunde en kæmpestor skål mad med det samme, så er vigtigt ikke at gøre det.

- Hundene ville selvfølgelig spise det hele, hvis de fik mulighed for det, og nogle af dem har faktisk spist grus i et forsøg på at dække deres behov for at få mad ned i tarmene.

- Særligt Jackie og Darleen var meget tynde. De vejede ca. 13 kg, hvilket er det halve af, hvad de burde veje. De burde veje lige under 30 kg, så det er virkelig to undervægtige hunde. I starten, når de kom af med afføring, var det grus, der kom ud af dem. Fordi de var så udmagrede, startede vi faktisk ud med at give dem opblødt skånekost, så det blev så mildt for deres maver som muligt. Det lykkes heldigvis, og nu er de oppe på 5-6 dl skånefoder om dagen, fortæller Birgit Karlsen.

Selvom de har været så sultne, så tager de både foder og godbidder på en venlig og pæn måde. På nuværende tidspunkt får de 5-6 dl godt foder til modne voksne hunde tre gange om dagen.

Følg med i hundenes rejse på Facebook

Giv et bidrag til internaternes store arbejde: