Labrador med sele

Fra internat til nyt hjem: Træning og socialisering

I slutningen af december ankom 29 hunde til to af Dyrenes Beskyttelses Internater. Hundene havde alle brug for træning, socialisering og stimulering, før de kunne komme ud til deres nye familier. Der blev derfor lavet adfærdsvurderinger og træningsplaner til alle hundene.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

De første måneder af en hvalps liv, er afgørende for deres mentale udvikling. I denne periode skal de prøve alt første gang, og finde ud af at verden ikke er et farligt sted.

En stor del af de 29 hundes tid på henholdsvis Nordjylland – og Brande Internat gik derfor med en masse træning og socialisering. De 16 hvalpe på Brande Internat var både imødekommende og nysgerrige, og det var mest et spørgsmål om at fortsætte deres socialisering og træning, som de havde fået fra deres tidligere ejer. De 13 labrador havde mere brug for intensiv træning fra Nordjyllands Internat, da det var meget begrænset hvad hundene havde oplevet i deres liv.

Meget kontaktsøgende og kærlige

På Brande Internat har de 16 hvalpe taget personalet med storm. Alle 16 hvalpe er enormt kælne og kontaktsøgende, og der har været taget fint hånd om dem, i deres tidligere hjem. Derfor var det vigtigste for Brande at fortsætte hvalpenes træning og socialisering.

- Vi har lagt utrolig meget vægt på socialisering og miljøtræning mens hvalpene har været hos os. Vi lavede et skema, så alle medarbejderne havde en hvalpenussevagt, også mens de var i karantæne. På den måde fik de mødt en masse forskellige mennesker. Derudover har haft dem med ude i hundeskoven, så de kunne opleve græs, træer osv., men det fleste af hvalpene sad mest på os, fordi de er så kælne, siger Brian Karlsen, Internatleder på Brande Internat.

Planen er at de nye hjem skal arbejde videre med hvalpene og lære dem grundlæggende egenskaber såsom at gå i snor og være renlige. Men alle hvalpene fik dog et bad da de ankom til Brande, og dette er også en del af deres træning.

- Vi kan mærke, at hvalpene har haft det godt i deres gamle hjem, og det har virkelig gjort en stor forskel for dem, så det er vi rigtig glade for, siger Brian Karlsen.

Små skridt i Nordjylland

I Nordjylland have hundene et andet udgangspunkt. De fleste af hundene var voksne og unge hunde, og de havde oplevet næsten ingenting i deres liv. Derfor var alt de skulle nyt.

- Det er et stort arbejde at træne hunde der har oplevet så lidt i deres liv. Vi vidste intet om dem, da de ankom og begyndte derfor allerede da de var på plads i hver deres rum. Hvordan reagerer de når vi går igennem afdelingen? Kan vi give dem sele på? Vil du med ud? Og de er også meget forskellige steder, siger Cathrine Cocks, Internetmedarbejder på Nordjyllands Internat.

 Det første hundene oplever, er at gå små ture rundt ved internatet. De kommer også med i løbegård, hvor personalet laver små kontaktøvelser med dem, og her reagerede de rigtig godt. Der går meget tid med at finde ud, hvilke af hundene der har været specifikke udfordringer, så de nye familier kan arbejde videre med dette. 

- Gorm er ikke særlig glad for gårdspladsen, og Line og Svend reagerer når der kommer biler kørende og vil gerne jagte dem, og sådan har de alle sammen hver deres udfordring. Vi kommer også til at tage dem ind til byen og se hvordan de reagere på det, så vi kan forberede de nye familie så godt som muligt, siger Cathrine Cocks.

Til adoptionssamtalen er internatet hudløst ærlige omkring hundenes adfærd, da det vigtigste er at finde nogle hjem, som kan fortsætte den træning internatet har startet op. De 13 labradorer kræver meget tid, ro og masser af træning i deres nye hjem.