Tigeren Keni blev reddet fra et hårdt liv i cirkus

Fra nedslidt cirkusdyr til stolt tiger

Tigeren Keni levede et hårdt liv som cirkustiger i over 10 år. Et liv, der bestemt ikke var egnet til en tiger. Keni var derfor hårdt medtaget både fysisk og psykisk, da han endelig blev reddet ud af cirkus.

Skrevet af:
Marie Hougaard

Udsultet, med et sår i pelsen og meget stresset. Tigeren Keni var i en sølle forfatning, da han blev reddet ud af sit livslange mareridt. Et mareridt, der begyndte allerede, da Keni blev født.

Tigeren Keni blev ikke født i det fri, men i et spansk cirkus. Her fungerede han tilsyneladende som blikfang for cirkusset ved at tiltrække potentielle gæster, der gerne ville se tigeren helt tæt på. Ifølge vores oplysninger levede Keni højst sandsynligt i det spanske cirkus i mere end 10 år, inden han blev reddet ud.

Det spanske cirkus, Keni boede i, husede desuden to løver. Keni og de to løver havde ikke været brugt i cirkus et godt stykke tid, men sad stadig i deres små transportbure, da den hollandske dyreværnsorganisation AAP ankom for at redde dem. Keni sad i et bur, løverne i et andet. De var tydeligt mærkede af deres ophold i cirkus: de var udsultede, stressede og løverne var i meget dårlig stand.

"Keni har tilsyneladende levet et frygteligt liv som blikfang i et cirkus, der har brugt ham som trækplaster for at omsætte billetter. Livet i cirkus brød Keni ned både fysisk og psykisk, og han var meget medtaget, da AAP endelig kunne redde ham ud. Vilde eksotiske dyr hører på ingen måde hjemme i et cirkus, og der ligger et meget stort arbejde bag at redde og rehabilitere de nødstedte cirkusdyr", siger biolog i Dyrenes Beskyttelse Anne Sofie Meilvang.

Sådan tog redningen sig ud, da AAP reddede Keni fra cirkusset. Vi advarer mod stærke billeder! 

 

Dyreværnsorganisationen AAP, Animal Advocacy and Protection arbejder med dyreredning og beskyttelse af blandt andet nedslidte cirkusdyr. Det lykkedes dem at få fragtet både Keni og løverne ud til deres redningsstation Primadomus i Spanien.

Her tog det AAP to år at få Keni på fode igen både fysisk og psykisk. I begyndelsen var han meget stresset og havde brug for en tilvænningsperiode, inden han blev tryg ved dyrepasserne og kendte rutinerne i Primadomus. Men langsomt faldt Keni til ro, og hans sande karakter kunne endelig træde frem:

"Keni bliver beskrevet som en meget rolig og stille tiger. Samtidig er han meget nysgerrig, og elsker at følge med i hverdagen omkring sig. Han kan lide at lege med bolde og at tage sig en lur i sin hule. Det er en sejr for dyrevelfærden, at en tidligere cirkustiger som Keni kan komme på fode igen, og komme hen til det fristed, nemlig Knuthenborg Safaripark, hvor han kan leve det bedst mulige liv i fangenskab", siger Anne Sofie Meilvang.

Ovenstående billede er Keni i AAPs anlæg

Derfor skal cirkusdyrene reddes

Det ene europæiske land efter det andet forbyder vilde dyr i cirkus. Det medfører, at et stort antal tidligere cirkusdyr bliver tilovers. Ligeledes er handlen med vilde eksotiske dyr et stort problem i Europa, hvor ejere alt for sent indser, hvad det kræver at passe et ofte meget komplekst eksotisk vildt dyr. Og dyrene bliver ligeledes tilovers. Alle disse dyr har krav på at få deres værdighed tilbage. De skal reddes ud af deres frygtelige situation og tilbage til et værdigt liv. Du kan læse mere om vores arbejde med Vejen til Værdighed her.