Kapow

Fra uopdragen ballademager til dygtig bombehund

I november 2021 blev en Cocker Spaniel på 2 år indleveret på Nordjyllands Internat. Hunden var uopdragen og stresset, og familien havde desværre ikke overskuddet til at give Kapow, hvad han havde brug for. Men det havde hans nye mor, Zarah, heldigvis.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Fuld fart fremad, trækken i snoren, biljagt og gøen. Det var bare nogle af de uvaner, som hunden Kapow havde, da han blev indleveret på Nordjyllands Internat i slutningen af november 2021.

Kapow er en Cocker Spaniel, og i dag er han 3 år gammel. Da han ankom til Nordjyllands Internat, var han en meget stresset hund, som i den grad manglede at blive aktiveret, samt komme ud og bruge sit kloge hoved. Hans tidligere hjem havde ikke haft overskuddet til at give Kapow den hverdag, han havde brug for, og han var derfor endt med at blive uopdragen ballademager med krudt i røven.

- Det er altid en udfordring, når en hund på 2 år skal lære alting forfra. Vi havde derfor en hel del krav til Kapows nye hjem, som skulle opfyldes. Heldigvis viste det sig, at Kapows drømmehjem ikke var langt væk, fortæller Cathrine Cocks, internatsmedarbejder på Nordjyllands Internat.

En helt ny hverdag

Zarah havde i forvejen en Springer Spaniel og hun vidste lige præcis, hvad Kapow havde brug for at komme i balance og blive en glad hund igen. Han flyttede derfor hjem til Zarah, hvor en helt ny hverdag ventede ham.

- Min anden hund er 13 år, og jeg har ledt efter den helt rigtige hund i 6 år. Jeg har trænet hunde siden 1993 og redningshunde siden 1996. Jeg vidste derfor, at jeg gerne ville have en hund med lidt mere gadedrengeattitude end min nuværende. Da jeg så billederne af Kapow, vidste jeg bare, at han var den rette. Så jeg ansøgte og fik heldigvis lov til at møde ham, fortæller Zarah.

Den første tid gik med masser af aktiviteter, oplevelser og træning. Kapow blev både introduceret til menneskesøgning i skov og at gå spor. Derudover stod den på hundesvømmehal, dyrehandlere, togtur og elevatorkørsel.

- Han var ekstremt stresset, da han flyttede ind, men jeg kunne se, at han var åben for at lære og havde et fornuftigt hundesprog. Vi startede derfor helt blødt ud med en masse miljøtræning, og så krævede jeg ikke noget af ham de første tre måneder. Alt fokus var på tillid og på at få dæmpet hans stress, fortæller Zarah.

Kapow er en kvik hund, og der gik ikke lang tid, før han trænede alle de samme ting som hans søster, Springer Spanielen Funky. Særligt menneskesøgning og redningshund blev hurtigt nogle af Kapows favoritter, når det kom til træning. Der gik heller ikke lang tid, før Kapow fik kælenavnet ”Elskepelsen” i sin nye familie.

Et nyt job som sprængstofhund

Efter et halvt år hos Zarah var Kapow som forvandlet. Alt hans træning havde virkelig givet pote, og han startede derfor i sommers sit først job som sprængstofhund for Danminar.

- Danminar afsøger krydstogtskibe på Langelinie for at sikre, at der ikke kommer noget forkert ombord. Politiet og forsvaret har ikke ressourcer til at gøre det og derfor hyrer de vagtfirmaer ind, som kan hjælpe, eksempelvis Danminar. Alt, hvad der kommer ind af gods, bliver afsøgt. Kapow syntes, at det er et virkelig sjovt og fedt job, så det er vi meget glade for, fortæller Zarah.

Ud over jobbet har Kapow også været til sin første redningshundekonkurrence. Her scorede han 90 point ud af 100 mulige i et af Danmarks sværeste anlæg, så der var Zarah utrolig stolt af ham, og hvor langt han er nået.

I dag er Kapows liv noget helt andet end de første år. Han lever nu den søde tilværelse med hundetræning, campingture i Sverige og masser af hundevenner. Som Zarah selv siger:

- Han er simpelthen fantastisk med andre hunde. Har stadig til gode at møde en hund, der ikke kan lide ham. Selv de hanhunde, der ikke kan lide andre hanhunde, er vilde med ham. Han har et seriøst godt hundesprog og møder de enkelte, hvor de er. Det er faktisk temmelig vildt at se. Han er virkelig, virkelig god. Kort fortalt er han virkelig en drømmehund og meget, meget elsket.