killing i Århus

Frivillige helte hjælper både dyr og mennesker

Et stigende antal dyr får brug for hjælp, når livet ramler for deres ejere. Dyrenes Beskyttelse har et stort beredskab af frivillige, som træder til og tilbyder hjælp, når dyr kommer i klemme. Disse sager er komplekse, og ofte hjælper foreningen både dyr og mennesker.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen
OBS: Billederne i artiklen er ikke relateret til sagerne. 

Dyrenes Beskyttelses frivillige beredskab løser mange forskellige typer af opgaver. Det er alt fra dyreredning af vilde dyr, afhentning og indfangning af dumpede dyr til transport og tjek af ejerløse tilløberkatte. Disse sager er dog kun en del af de mange forskellige opgaver, som de frivillige løser.

Anette Kjeldsen er kredsformand i Århus, og hun fortæller her om nogle af de sociale sager, som de frivillige har været med til at løse.

Sag 1

Vagtcentralen 1812 bliver kontaktet af politiet. En kvinde er fundet død i sin lejlighed, men i lejligheden er der også to marsvin. Der er ingen pårørende til kvinden, og politiet beder derfor Dyrenes Beskyttelse om hjælp. En kredsformand mødes med politiet på adressen for at hente begge marsvin og køre dem til nærmeste internat.

Sag 2

En person bliver hasteindlagt og er ikke ved bevidsthed. En støtteperson, der plejer at komme i hjemmet, kontakter 1812. Vedkommende er meget bekymret for en kat, der har været alene to dage i huset. Der er ingen kattelem i huset, så støttepersonen er sikker på, at katten stadig er der. Med hjælp fra politiet lykkes det en kredsformand at komme ind i hjemmet og få hentet den skræmte kat. Katten bliver sat i nødpension på det nærmeste internat. Det ender med, at katten overgår til Dyrenes Beskyttelse, og den har nu fået et nyt og kærligt hjem.

Sag 3

En person har været sengeliggende i lang tid og har derfor ikke kunnet passe sin lille hund. Hunden er meget mærket af situationen, og en hjemmehjælper, der kommer i hjemmet, vil meget gerne træde til med at finde en god løsning for hunden. Hjemmehjælperen kontakter 1812, og en kredsformand mødes med hjemmehjælperen i hjemmet, hvor de i samarbejde med ejeren overdrager hunden til et internat. Det er usikkert, om hunden helbredsmæssigt kan tåle at komme ud i et nyt hjem, men heldigvis blomstrer den op på internatet. Den har i dag fået et nyt og dejligt hjem.

Sag 4

En mand kontakter 1812, da hans mange katte har taget overhånd. To katte er blevet til 15 katte, han kan ikke længere magte at passe dem alle, og han har ikke råd til at få dem neutraliseret og mærket.
En kredsformand tager afsted for at aftale, hvad der videre skal ske. Der bliver lavet en aftale om, at manden beholder to af kattene, får dem neutraliseret, mærket og behandlet. De resterende katte bliver overdraget til Dyrenes Beskyttelse, og af to omgange bliver de hentet og kørt til nærmeste internat, hvor de bliver vurderet, behandlet og neutraliseret, inden der bliver fundet nye familier til dem.

Sag 5

En pårørende kontakter en kredsformand. Et familiemedlem er psykisk syg og er såkaldt kattesamler. Det lykkes kredsformanden at få en aftale med en støtteperson, der kommet i hjemmet. Sammen møder de op hos kattesamleren for at finde ud af, hvordan de kan hjælpe. I den lille lejlighed befinder der sig mange katte, og de virker alle passive. Væggene er nedkradsede, og lejligheden er indhyllet i lugten af afføring.
I første omgang vil kattesamleren gerne have hjælp til at komme af med nogle af kattene, men imens kredsformanden er i gang med at få kattene i transportkasser, fortryder kattesamleren og lukker alle katte ud. Det lykkes kun at få et par voksne katte og tre killinger med derfra.
Efter besøget fik vi hos Dyrenes Beskyttelse at vide, at kattesamleren havde gemt killinger i skuffer og skabe, for at kredsformanden ikke skulle finde dem. Efterfølgende er kattesamleren flyttet, og vi er blevet orienteret om, at der ikke længere er katte i dennes varetægt.

Sag 6

En kredsformand bliver kontaktet af en mand, som er bekymret for fire kaniner. Manden har været på besøg hos en bekendt, som har fire kaniner, han er blevet træt af. Kaninejeren fortæller her, at hvis der ikke er blevet fundet en løsning dagen efter, vil de fire kaniner blive aflivet. Det skærer i mandens hjerte, og han tilbyder at tage dem med hjem. Det gør han, men han ved ikke, hvad han skal gøre med dem. Kredsformanden tilbyder derfor at overtage kaninerne og køre dem på internat, hvor de nu har fået de bedste hjem og lever som frikaniner.


Sag 7

1812 bliver kontaktet, fordi en kat har været alene i en lejlighed i over en uge. Katten skraber desperat på et vindue og vil ud. Det viser sig, at beboerne i lejligheden er rejst til udlandet og har i sinde at blive væk i tre uger. De tror, at de har givet katten mad nok til tre uger, men der er ingen mulighed for, at katten kan komme ud. Der bliver givet tilladelse af lejlighedens ejer til, at kredsformanden kan gå ind sammen med politiet. Indenfor bliver de mødt af katten, som virker meget glad for at se mennesker. Vand og mad er sluppet op, og der er fyldt med afføring på gulvene. Katten bliver derfor kørt til det nærmeste internat og overdrages til Dyrenes Beskyttelse.