Galdebjørne lider frygteligt

Galdebjørnenes mareridt

Galdebjørnene bliver tappet for galde gennem konstant åbne sår og lider frygteligt i små bure. De intelligente bjørne er ofre for jagten på deres galde, der menes at have helbredende effekt.

Skrevet af:
Marie Hougaard
Kravebjørnene er nogle intelligente og charmerende bjørne, og jeg blev helt vild med dem, da jeg arbejdede med dem i Kina. Det er nogle dejlige dyr, der har krav på at have den bedste dyrevelfærd, krav på plads til at leve deres liv og på ikke blive forstyrret af os mennesker
- Anne Sofie Meilvang, biolog i Dyrenes Beskyttelse

Indespærret i bure så små, at deres kroppe bliver deforme. Med konstant åbne sår ind til galdeblæren. Skræmte, plagede og pinte. Galdebjørnene bliver tappet for galde gennem åbne sår ind til galdeblæren, for galden menes at have helbredende effekt på visse sygdomme. Men ingrediensen, der muligvis gør bjørnegalden effektiv mod visse sygdomme, kan også fremstilles syntetisk og bjørnenes lidelser er derfor ubegrundet.

Anne Sofie Meilvang er biolog i Dyrenes Beskyttelse og har selv tidligere arbejdet med at redde galdebjørne i Kina.

”Galdebjørnene lever et liv med frygtelig dyrevelfærd, og jeg blev meget berørt, da jeg så deres tilstand. Galdebjørnenes lidelser er et frygteligt syn, for det er helt tydeligt for alle, at de har det helt forfærdeligt. Bjørnene har mange smerter, de lider helt forfærdeligt, og det må og skal stoppes nu ”, siger Anne Sofie Meilvang.

Kravebjørnen er den fortrukne art af bjørne til galdefarmene, da deres galde har det højeste niveau af den såkaldte ursodeoxycholsyre, som er en værdsat ingrediens i traditionel medicin.

Op mod 12.000 galdebjørne holdes fanget i Vietnam og Kina. 

En glad klatrer

Kravebjørnene lever i Asien fra Iran i vest og hele vejen over til Japan i øst. Bjørnene foretrækker at leve i skovrige bjergområder, for de er dygtige klatrere og bruger en stor del af deres tid højt oppe i træer. Udover at klatre i træer er kravebjørnene også vilde med vand, og de er gode svømmere.

På menuen står der hovedsageligt planter, frugter, bær og nødder, men de er også glade for at spise insektlarver og insekter, og kan desuden tage smådyr eller spise ådsler.

Bjørnene har en busket sort pels med en lysebrun snude og en hvidgullig halvmåneformet aftegning på brystet – dette har givet dem navnet ”moon bears” på engelsk. Bjørnene har nogle store runde ører, der kan give dem et Mickey Mouse-udseende.

”Kravebjørnene er nogle intelligente og charmerende bjørne, og jeg blev helt vild med dem, da jeg arbejdede med dem i Kina. De er skabt til at være ude i skoven, hvor de roligt vandrer rundt og bruger det meste af dagen på at samle føde. Det er nogle dejlige dyr, der har krav på at have den bedste dyrevelfærd, krav på plads til at leve deres liv og på ikke blive forstyrret af os mennesker”, siger Anne Sofie Meilvang.

Ikke alle kravebjørne går i hi om vinteren, for i nogle af bjørnens levesteder er der sne og koldt, mens andre steder er varmere. I nogle sydlige områder går bjørnene ikke rigtigt i hi, men har en periode, hvor de er mindre aktive, spiser mindre og i stedet bruger af de fedtreserver de har opbygget i løbet af efteråret.

Foto: Jo-Anne McArthur/We Animals og Anne Sofie Meilvang

Store bamser

En voksen kravebjørn er ca. 1 meter over skulderen og en voksen han kan veje op til 200 kg.  

En bjørneunge bliver også hos dens mor indtil den er 2-3 år gammel og bliver uafhængig.

I naturen lever de i omkring 25-30 år