giv ikke dyr i gaver, kæledyr er ikke gavedyr, jul, højtid, familiedyr, forkælelse, dyrevelfærd

Ingen dyr i gavepapir og silkebånd til jul

Selvom der kan stå hund eller kat på ønskesedlen, så giv aldrig et dyr i julegave: Den uvidende ejer har ikke mulighed for at forberede sig på ansvaret, der følger med dyret. Hvert år ender tusindevis af dyr nemlig på Dyrenes Beskyttelses internater, fordi den nye ejer var uforberedt.

Skrevet af:
Jens Jokumsen

Julen er fyldt med gaver, men gaverne skal ikke være fyldt med dyr, da den nye ejer skal være forberedt og have tid til dyret – hvilket begge er ting, der er svære at opfylde under juleracet.

”Dyr er levende væsner, der har helt specifikke behov, som skal opfyldes. Det er derfor meget uansvarligt at give et dyr i julegave, fordi der er risiko for, at en uforberedt ejer ikke er klar til at påtage sig det ansvar, der følger med et kæledyr,” siger Jens Jokumsen.

Giv ikke hunden, men foderskålen

I stedet for at give et kæledyr i den stressede juletid, bør man i stedet for give et symbol på det ønskede dyr i form af eksempelvis en hundesnor, en bog om hundes adfærd eller en foderskål. Hunde og andre dyr er nemlig ikke julegaver, de er levende væsner, hvor der følger et langvarigt og omfattende ansvar.

Der er en del faktorer, man skal være forberedt på, inden man anskaffer sig et kæledyr: Hvor meget tid kræver det? Hvor dyrt er det at have? Og hvor længe lever det? 

En hund skal eksempelvis aktiveres mindst to timer hver dag, en kat kan koste mellem 6.000 – 8.000 kroner om året, og en kanin kan leve i op til 12 år.

Det er med andre ord ikke en let opgave at holde dyr, fordi de har helt individuelle behov, som enhver ny ejer bør være forberedt på at kunne imødekomme.

Et nyt hjem er stressende

At vænne sig til et nyt hjem kan for mange dyr være forbundet med en hel del stress. Det er derfor vigtigt, at tilvænningen til det nye hjem foregår under de mest rolige og trygge omstændigheder, hvor der er afsat ekstra tid, så dyret kan tilpasse sig det nye hjem.

”Tilvænningen til et nyt hjem kan være en meget stressende oplevelse for et dyr. Det er derfor meget vigtigt, at den nye ejer er velforberedt på, hvilket dyr man anskaffer sig,” siger Jens Jokumsen og fortsætter:

”Hele familien skal være klar til at kunne løfte opgaverne, der kommer med det nye dyr; lige fra rengøring, pelspleje og fodring, til stimulering af dyrets sanser.”

I Dyrenes Beskyttelses webshop kan du finde julegaver, der ikke indeholder dyr, men som i stedet kan forberede den kommende ejer på det ønskede dyr.

www.shop.dyrenesbeskyttelse.dk