Artikel, 28. juni 2022

Giv sælungerne ro, når du møder dem på stranden

I 2021 modtog Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 intet mindre end 1.192 opkald om sæler fra bekymrede borgere, der ringede ind om enlige sæler på kysterne. Men sæler er faktisk mest i nød, når mennesker ikke lader dem være i fred.

Image of Fie bau Madsen
Fie bau Madsen,
Kommunikationsmedarbejder
Del artiklen på:
Sæl i Skagen
Foto: Asger Thielsen

Sæler, der ligger alene på stranden, gør ofte folk urolige. I 2021 var der i alt 1.192 opkald om sæler, og særligt i juni, juli og august, når sælungerne begynder at komme, kan det mærkes på telefonerne.

- Mængden af henvendelser har været støt stigende i vagtcentralens 10-årige levetid og dette vidner højst sandsynligt om, at flere og flere danskere ved, hvor de skal ringe hen, hvis de spotter sæler, som de mener er i nød. Det er ikke en reel stigning i antallet af sæler, der er i nød, forklarer Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse.  

Sælunger har brug for deres mor

Sælunger ligger i juni-juli ofte alene på kysten, fordi de midlertidigt er blevet væk fra deres mor. Mor og unge finder dog oftest hinanden igen, hvis de ikke forstyrres af mennesker. Faktisk er sælungens største risiko for at blive permanent efterladt alle de mennesker, der nogle gange samles om ungen.

- Når man ser en sælunge på stranden, er det vigtigt at holde rigtig lang afstand til den. Sæler er følsomme overfor menneskers tilstedeværelse og oftest tør sælhunnen ikke nærme sig dens unge, hvis der er mennesker omkring den, forklarer Michael Carlsen, og fortsætter:

- En sælunge passes kun af sin mor i tre-fire uger, og i løbet af den tid, skal ungen nå at fordoble eller endda tredoble sin vægt. Det er altså enormt vigtigt, at ungen får alle sine måltider, så den kan udvikle sig mest muligt, understreger Michael Carlsen.

Har sælen synlige skader, har den brug for hjælp, og så er det vigtigt at kontakte Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på 1812, imens man holder god afstand.

Det gør du, hvis du ser en strandet sæl:

  • Rør den ikke og hold lang afstand.
  • Har den synlige skader, tag hurtigt et billede, gå væk igen.
  • Send billedet til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812.
  • Vagtcentralen vurderer, om sælen er i nød.