Aflivning af grindehvaler
Aflivning af grindehvaler den 14. juni ved Leynar. Foto: Sea Shepherd UK

Grindejagt skal indstilles på grund af fangstmetoden

Grindejagten er i gang på Færøerne, men Dyrenes Beskyttelse opfordrer til, at traditionen indstilles helt - først og fremmest fordi fangstmetoderne stresser hvaler og delfiner før aflivningen

Skrevet af:
Søren Krogsgaard

Årets grindejagter på Færøerne er i gang, og onsdag den 14. juni blev de hidtil største flokke med grindehvaler drevet ind og aflivet på lavt vand ved Vestmanna og Leynar på Færøerne. 446 hvaler blev dræbt ved de såkaldte drivjagter, oplyser en talsmand for den færøske regering til den britiske avis, The Guardian. Der har været i alt fem grindejagter i år, skriver avisen.

Der er en lang tradition for grindefangst på Færøerne, men Dyrenes Beskyttelse opfordrer til, at den indstilles helt. Først og fremmest på grund af drivningen af hvalerne ind i bugterne og den lange ventetid, de kan opleve, mens deres artsfæller aflives.

"Drivningen af hvaler ind i fjordene er helt unødigt stressende for dyrene. Særligt når det holdes op i mod, at jagten ikke er økonomisk nødvendig," siger Britta Riis, direktør hos Dyrenes Beskyttelse.

Drivningen af hvalerne kan tage time, samtidig med at der kan gå lang tid under aflivningen. Der findes ikke specifikke undersøgelser af graden af stress hos de grindehvaler, der drives, men det er heller ikke nødvendigt.

"Denne form for jagt er jo grundlæggende baseret på frygt og stress hos dyrene. Det skal mennesker selvfølgelig undlade at benytte," siger Britta Riis.

Der fanges årligt i gennemsnit omkring 600 grindehvaler og cirka 100 hvidsidede delfiner ved drivjagt på Færøerne.

 

570 grindehvaler dræbt ved drivejagt i år