Artikel, 6. april 2020

Grotesk: Bjørnegalde sælges som middel mod COVID-19

De kinesiske myndigheder anbefaler nu traditionel medicin, der indeholder bjørnegalde, til at behandle COVID-19. Det er en katastrofe, mener biolog i Dyrenes Beskyttelse.

Image of Mikkel  Dohn
Mikkel Dohn,
Kommunikationsmedarbejder
Del artiklen på:
Bjørnene er spærret inde i meget små bure på bjørnefarmene

For en måned siden besluttede de kinesiske myndigheder sig for at forbyde al handel og forbrug af vilde dyr efter corona-virussens hærgen i landet. Udbruddet af den dødelige virus er nemlig under kraftig mistanke for at stamme fra et åbent dyremarked i den kinesiske millionby Wuhan. Det medicinske brug blev dog undtaget for forbuddet, og nu anbefaler myndighederne ligefrem brugen af Tan Re Qing, en traditionel medicin, der indeholder bjørnegalde, til behandling af alvorlige COVID-19 tilfælde.    

Den anbefaling er yderst kritisabel, mener Anne Sofie Meilvang, der er biolog i Dyrenes Beskyttelse, og som tidligere har arbejdet med bjørne reddet fra galdefarme på Animals Asias bjørnereservat i Kina.

- Tapning af galde fra bjørne i Kina er noget af det værste, jeg har set i min levetid, og det skal for alt i verden stoppes. Selvom den ingrediens, der kommer fra bjørnegalden muligvis har en effekt på nogle typer sygdomme, så kan den nemt fremstilles syntetisk og have samme effekt, uden at utallige bjørne skal lide for det. Det er næsten tragikomisk, når myndighederne med den ene hånd forbyder handel med produkter lavet af vilde dyr, og med den anden hånd fremmer en industri bygget op omkring vilde bjørnes lidelse, siger hun.


Lever under forfærdelige forhold

Anne Sofie Meilvang har gennem sit arbejde hos Animals Asia selv været vidne til de forfærdelige forhold, som de kinesiske bjørne lever under på galdefarmene, og hun forklarer, at det er katastrofalt hvis efterspørgslen på bjørnegalde forøges.

Det er almindelig praksis at udtrække galden fra de indespærrede bjørne gennem åbne sår i deres maver, så de ofte er kronisk betændte. Det kan også gøres ved at stikke en fire tommer lang nål direkte ind i dyrets galdeblære. Det er både utroligt smertefuldt for bjørnen og ekstremt uhygiejnisk, hvilket skaber grobund for sygdomsspredning. Derudover holdes bjørnene ofte i bittesmå bure, hvor de knap kan bevæge sig, siger Anne Sofie Meilvang.

 

Burene ødelægger bjørnene

Bjørnene lever op til 30 år i deres bure, og den hårde behandling påvirker dem både fysisk og mentalt. Bjørnene lider typisk af en række sygdomme. De udvikler ofte leverkræft, har hjerteproblemer, dårligt syn eller er blinde. Deres tænder er i meget dårlig stand eller er blevet slået helt ud. Bjørnene får mentale problemer og har meget stereotyp adfærd. Desuden er mange af dem udsultede og dehydrerede.

- Nogle af bjørnene er helt deforme efter de bure, de har siddet i. Jeg har set bjørne med flade hoveder og korte ben, fordi de ikke kunne vokse i deres lille bur.  At indespærre vilde dyr i små bure for at udvinde deres galde er ganske enkelt grusomt, fortæller Anne Sofie Meilvang.

Historisk set er mere end 10.000 bjørne blevet buret inde og opdrættet på galdefarme rundt omkring i Asien. 

Fotoet er taget på en bjørnefarm i Laos og stillet til rådighed af Jo-Ann McArthur / We Animals

LUK DYREMARKEDERNE!

Dyremarkederne er en frygtelig kombination af grusom lidelse for de millioner af dyr, der hvert år indfanges eller opdrættes til handel, og et arnested for dødbringende nye sygdomme og vira til fare for både mennesker og dyr. Derfor skal de stoppes nu.

Vær med i kampen