På fugletur med kikkert

Guide: Efterårsferiens dyreoplevelser

Om efteråret er der flest dyr i naturen. Derfor er efterårsferien helt ideel til at udforske de vilde dyrs adfærd sammen med familie og venner – og ikke mindst en kikkert.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Dagene bliver mørkere, og bladene toner for alvor fra grøn til gylden for til sidst at falde af. Til trods for dette er naturen sprællevende af enorme fugleflokke, store havørne og tykke sæler, der daser ved kysterne.

Vi opfordrer derfor til at finde kikkerten frem og tage ud i naturen for at opleve de dyr, du ikke plejer at se – det er helt gratis. Dyrenes Beskyttelse guider dig her til tre helt særlige naturoplevelser, du ikke må gå glip af i efterårsferien.

Sort sol

Det er ikke bandet Sort Sol, der er tale om, men derimod stærene, som samles i flokke på over hundredtusinde fugle, når de går til overnatning i rørskove. De enorme flokke af stære flyver op i luften som forsvar mod rovfugle og danner formationer, der får flokken til at minde om én stor, mørk organisme, der danser i luften.

- Fænomenet skal ses i en større sammenhæng. Sort sol er en del af den naturlige migration, som størstedelen af naturens fugle foretager gennem Europa på denne tid af året. Det kan ses som et symbol på netop denne rejse, siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Det er også muligt at se store flokke af hjejler, der oftest kan opleves i store forsamlinger på marker. En anden fugl, der særligt kan opleves nu, er den lille, grønne fuglekonge. Den flyver fra de svenske nåleskove, ned gennem Danmark, og kan opleves i hele landet. Fuglekongen er som regel ikke særlig menneskesky, og det er heldigt, da den er så lillebitte, at den bedst ses på tæt hold.

Hvor kan jeg se sort sol?

  • Fænomenet kan opleves over hele landet, men især nær solnedgang ved rørskove er det muligt at se sort sol, da fuglene samles og overnatter i disse områder.
  • Det bedste område for at opleve sort sol er i Sønderjylland, da der her samles særligt mange stære.

 

Havørne

Ved næsten alle landets fjorde og større søer er det muligt at opleve den ikoniske, brune rovfugl med det gule næb og den hvide hale. Havørnebestanden er vokset meget over de seneste år, og fuglene lever i par inden for faste territorier. Fuglene holder sammen som par livet igennem.

- Havørnen er et imponerende syn! Den er Nordeuropas største rovfugl med et vingefang, der spænder mellem 2 og 2,5 meter og en vægt på op mod syv kilo, fortæller Michael Carlsen.

Hvor kan jeg se havørne?

  • De fleste danske havørne kan ses over hele landet, men særligt omkring fjorde.
  • Det er særligt steder som f.eks. Roskilde Fjord, Silkeborgsøerne, Maribosøerne og Odense Fjord, der er gode eksempler på steder, hvor de store rovfugle kan opleves.

 

Sæler

Hvis du gerne vil opleve sæler, så er det særligt langs landets kystlinje man skal kigge. Sæler bliver dog nemt stressede, når mennesker går tæt på, så derfor bør du medbringe en kikkert for at kunne observere dem på lang afstand.

- Når man tager ud for at se sæler, så skal man huske, at de helt naturligt hviler på land ud for kysten. Sælerne vil gerne ligge på siden med en luffe i vejret, og de kan se pjuskede og uglede ud, fordi noget af deres pels er våd og blank, mens andet er tørt og strittende. Det er altså ikke, fordi de er i nød og har brug for hjælp, forklarer Michael Carlsen.

sælunge.jpg

Hvor kan jeg se sæler?

  • Sæler kan opleves ved næsten alle danske kyster, hvis bare der er store sten eller sandbanker, de kan hvile på.
  • Hvis du vil være sikker på at se de store svømmere, er det en god idé at finde nogle af de mere uforstyrrede strande, rev, holme eller sandbanker.

 

  • Del artiklen på: