Død sælunge ligger i sandet på stranden ved Enø Strand
Den døde sælunge på Enø Strand. Kommunen har efterfølgende hentet sælen. Foto: Dyrenes Beskyttelse.

Din nysgerrighed får sælunger til at sulte ihjel: Lad dem være i fred

To sælunger er døde. Det er konsekvensen af, at mennesker er kommet for tæt på og har udvist manglende respekt for dyret. Derfor tør moderen ikke nærme sig, og sælungerne har sultet. Dyrenes Beskyttelse kommer med kraftig opfordring til at lade dem være i fred.

Skrevet af:
Mathias Damgaard Holst

Først blev en sælunge ved Susåen i Næstved nødaflivet på grund af sult og sygdomstegn. Dernæst døde en sælunge på Enø Strand ved Karrebæksminde, fordi den formodentlig sultede ihjel. Her var børn og voksne set klappe sælen og tage billeder med den. I begge tilfælde var det sandsynligvis folks nærgående adfærd, der gjorde, at de to mødre til sælungerne ikke turde komme op på land for at give die.

- Det er livsnødvendigt for sælen, at man udviser respekt for den og dens unge, hvis man ser dem ligge på land. Man skal ikke komme for tæt på for at tage billeder, klappe eller fodre dem, siger Peter Gravlund, biolog hos Dyrenes Beskyttelse. 

Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til, at du holder mindst 25 meters afstand til sælen. På den måde undgår du at stresse dyrene og giver sælerne mulighed for at give die til deres unger. 

sælunge ligger på fliser i sollys
Sådan lå sælen ved Susåen i Næstved inden, den blev aflivet på grund af underernæring og sygdomstegn. Foto: Dyrenes Beskyttelse.

Forsøgte forgæves at holde folk væk 

Ved Susåen i Næstved blev en sælunge nødaflivet til trods for, at René Kluk, der er frivillig kredsformand i Dyrenes Beskyttelse, havde set sælungen i fuldt vigør ugen forinden på samme sted med moderen. Han havde forsøgt at få folk til at holde afstand til sælungen ved at sætte skilte op med opfordringer til ikke at fodre den, samtidig med han fortalte til TV2 Øst, at det kunne få alvorlige konsekvenser, hvis man kom for tæt på.

Men lige lidt hjalp det, da folk ikke kunne lade den være i fred. Moderen var i nærheden, men turde ikke komme op på land for at give die til ungen. Derfor blev underernæring og sygdomstegn, ifølge Naturstyrelsen, årsagen til, at ungen blev nødaflivet. 

- Det er en rigtig trist nyhed, at sælungen blev aflivet. Men det er konsekvensen af folks påtrængende adfærd og manglende respekt for dyret ved blandt andet at komme helt hen og klappe den, siger René Kluk.

Hvert år får Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 mange opkald fra bekymrede borgere om sæler. De tror ofte, at sælen er i nød, når den hviler på land. Så mange henvendelser har vi fået de sidste fem år:

  • 2025: 628 henvendelser (pr. 8/7)
  • 2024: 1464 henvendelser
  • 2023: 1287 henvendelser
  • 2022: 1156 henvendelser
  • 2021: 1192 henvendelser
sælunge på stenstrand er dækket af fluer
Mange henvender sig, da de tror, at sælen er i nød. Det er langt fra altid tilfældet. Eksempelvis denne sælunge, der hviler sig på en strand i Kalundborg. Foto: Dyrenes Beskyttelse.

Henvendelser om sælunger fra hele landet

Den spættede sæl, som er den mest udbredte sælart herhjemme, yngler i juni og juli måned. Derfor modtager Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 mange henvendelser i øjeblikket fra folk, der har set en sæl eller sælunge på land. Foruden sælungerne ved Susåen og Enø Strand, har der været mange opkald fra Bogense på Fyn, fra Risskov ved Aarhus og fra Grenaa. 

Folk henvender sig typisk og fortæller, at der er nogen, der har svært ved at lade dem være i fred, eller fordi de er bekymrede for, om sælen er okay. Men en afslappet sælunge kan nemt forveksles med en unge, der har brug for hjælp. 

– En sæl på land er som udgangspunkt ikke i nød, men har blot lagt sig for at hvile. Det er helt naturlig adfærd, fortæller Peter Gravlund. 

Dyrenes Beskyttelse har modtaget hele 316 henvendelser i juni måned i år om sæler, hvilket er næsten dobbelt så mange henvendelser sammenlignet med samme måned i de fire forgangene år. I 2024 var tallet 180 henvendelser for juni måned. 

- Rør den ikke og hold lang afstand. Mindst 25 meter. 

- Har den synlige skader, tag hurtigt et billede og gå væk igen.

- Tag kontakt til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 og send billederne.

- Vagtcentralen vurderer, om sælen er i nød.