Naturen er fuld af vilde frø

Guide: Sådan sanker du frø

Har du i løbet af sommeren bemærket smukke vilde blomster i naturen omringet af liv? Vil du gerne sikre det samme liv hjemme hos dig, så er det nu du skal i aktion. Og der er brug for det, for biodiversiteten er i bund.

Skrevet af:
Pernille Schousboe

Insekterne har brug for blomster, hvis de skal have mulighed for at overleve i den danske natur. Mange blomster og forskellige blomster. Blomster som pibler frem, hvor der er vild natur. Den er der ikke nok af og derfor er Danmarks biodiversitet i alvorlig knibe. 

Den gode nyhed er, at vi alle kan være en del af løsningen. Vi kan sikre mere vild natur, lige der, hvor vi bor – og lige nu er et godt tidspunkt at gå i gang – især hvis du vil bruge naturens eget forrådskammer til at gøre din have vildere.

Gå på jagt efter de gode frø
Lige nu har mange vilde planter sat frø for at sikre, at de også eksisterer næste år og derfor er tidspunktet helt rigtig til at komme i gang med at sanke (samle) frø fra de vilde planter, som du selv kunne tænke dig.

Det gør du:
•    Tag frøene ud, som du finder i de visne blomsterhoveder. 
•    Tør dem i en uges tid – det kan du f.eks. gøre ved at lægge dem i et kaffefilter.
•    Hvis frøstanden allerede ’’rasler’’, når du plukker den, så er frøene tørre nok og parate til brug.

 

Timing: Nogle blomster har brug for en tur under 0 grader
Det kan være du undrer dig over, at du skal så sommerblomster om efteråret, men en del frø kræver kulde for at kunne spire, dem kalder man kuldekimere. Det betyder, at frøene kræver en periode med kulde og derefter varme for at kunne spire. Derfor er lige nu, det helt rigtige tidspunkt at så dine frø – så er der nemlig en fair chance for at frøene får en tur under de 0 grader i løbet af vinteren

Sådan sikrer du en blomstereng til sommer
Når du har sanket og tørret dine frø, er det tid til at komme dem i jorden. De fleste af de frø, vi kan sanke i den danske natur er lysspirende. Det betyder, at de ikke må dækkes til med jord, men blot trykkes så meget, at de får god kontakt med jorden. Desuden skal du gøre haven parat til dine vilde blomster. Find et lyst område og fjern eventuelt græs. Bland derefter jord og sand fra f.eks. planteskole eller byggemarked, fordel det, der hvor græsset er fjernet og strø dine frø ud – evt. blandet med sand, så de er lettere at sprede ud.

Alt der er tilbage, er så blot at vente til foråret og se, hvad der sker.


God fornøjelse – dine vilde naboer vil elske dig for det.