kanin

Guide til det gode kaninliv

Kaniner er fantastiske kæledyr, der fortjener de rette vilkår at leve under. Desværre lever mange kaniner i dag under forkerte forhold, og af den grund kommer de naturligvis ikke til deres fulde ret.

Skrevet af:
Stine Fredberg

For at sikre det gode kaninliv skal man vide, hvad en kanin har brug for. Kender man ikke kaninens behov, så er det ikke muligt at efterleve dem. Læs denne guide for at lære, hvordan man sikrer det gode kaninliv.

God plads

Kaniner bevæger sig på alle tider af døgnet, de er lige så aktive om natten, som de er om dagen. De løber, graver, hopper, gnaver og spurter. Men alle disse aktiviteter kræver plads, og kan ikke lade sig gøre i et bur. For at sikre kaniner mulighed for at udfolde sig, er det derfor helt nødvendigt at give dem god plads, og som minimum 9 kvm til én kanin.

Brug for kaninvenner

I naturen lever kaniner i kolonier, hvor de drager store fordele af hinanden. De advarer hinanden mod farer, og de tilbyder også hinanden selskab. Kaniner, der holdes i private hjem, har samme behov for selskab med andre kaniner, så de skal altid holdes mindst 2 kaniner sammen. Begge kaniner skal være neutraliserede, inden man sammenfører dem, så er der størst sandsynlighed for at det vil lykkes. Men man skal alligevel væbne sig med tålmodighed, det kan tage op til 3 måneder at sammenfører kaniner.

Kend din kanin

Det kan være rigtig svært at opdage, hvis kaniner fejler noget. Det er fordi kaniner er byttedyr, der altid vil forsøge at skjule sygdom, som kan være tegn på svaghed. Derfor skal du kende din kanin for at vide, om noget er galt. Man skal holde øje med helt små adfærdsændringer, det kan være at kaninen spiser lidt mindre, at den er lidt mindre aktiv eller, at den bevæger sig lidt anderledes, end den plejer. Opdager man en ændring, skal kaninen til dyrlæge med det samme, den kan ikke vente til mandag, hvis man opdager noget om lørdagen. Man skal desuden huske at kaniner årligt skal vaccineres, og de skal sundhedstjek mindst én gang om året.

Hele familiens projekt

Hele familien kan få glæde af en kanin, det er ikke kun børnene. Trods dette bliver mange kaniner anskaffet som kæledyr til børn, men det kan være problematisk. Ligesom med alle andre kæledyr er det et stort ansvar der følger med at anskaffe sig kaniner, og det skal være forældrene, der primært bærer ansvaret for at passe kaninenerne.

Kaninens kost

Den rette kost til kaniner skal hovedsageligt bestå at hø. Kaniner kost skal indeholde meget fiber, og have et lavt indhold af sukker. Derfor skal 85-95% af kaninen kost være hø, og derudover kan man supplere med lidt grønt og urter. Gulerødder, frugt, kaninpiller og andre søde ting må kun gives i meget små mængder et par gange om ugen. Det er også vigtigt at enhver ændring i en kanins kost sker trinvis, så kaninens sarte mave kan følge med.