En hummer skal ikke koges levende

Hård udenpå, blød indeni

Nytåret står for døren, og hvis man overvejer hummer på menuen, skal man tænke sig om en ekstra gang. Mange mennesker tror, at krebsdyr ikke føler smerte, men studier viser, at hummeren er et sansende og levende væsen, der sagtens kan mærke smerte

Skrevet af:
Anna Dalgaard

Da vi mennesker er pattedyr, har vi lettere ved at tilskrive andre pattedyr de samme egenskaber såsom at føle smerte. Men vi har glemt de hvirvelløse dyr som krebsdyr, der er skruet sammen på en helt anden måde end os.

– Vi mennesker har ikke meget kendskab til, hvordan en hummers nervesystem fungerer. Hummere og andre krebsdyr kan hverken afgive lyde eller udtrykke mimik, der indikerer smerte, og derfor har vi vanskeligt ved at aflæse deres følelser såsom smerte, fortæller Nicolaj Lindeborgh, konsulent med ansvar for fisk i Dyrenes Beskyttelse.

Videnskabelige undersøgelser viser, at krebsdyr er sansende væsener, der kan føle og reagere på indtryk fra deres omgivelser. De er også i stand til at huske situationer og lære af deres erfaringer, hvilket indikerer, at de er mere komplekse dyr end først antaget.

Føler og husker

For at kunne føle smerte skal man have et nervesystem. Krebsdyr har et anderledes nervesystem end pattedyr. De har to nervestammer i stedet for blot ét centralnervesystem. Disse nervestammer er forbundet via ganglier og hjernen. Krebsdyr har også sensoriske organer som øjne, følehorn, hår, børster og lugtesans. Disse organer sender beskeder gennem nervestammerne op til hjernen, der får kroppen til at reagere på smerte.

– I de videnskabelige undersøgelser blev krebsdyrene udsat for små stød i udvalgte områder af forsøgsopstillingen. Krebsdyrene undgik herefter de specifikke områder, og det viser, at de ikke blot reagerer på sanseorganernes besked om smerte, men også har hukommelse, som de kan reagere ud fra, fortæller Nicolaj Lindeborgh.

Dyrenes Beskyttelse mener, at krebsdyr bør behandles, i overensstemmelse med at de kan føle smerte. Ikke blot fordi de videnskabelige undersøgelser viser det, men også i forhold til et forsigtighedsprincip, der lader tvivlen komme dyrene til gode. Derfor anbefaler foreningen, at man hverken koger eller opbevarer krebsdyr levende.

  • Del artiklen på: