, 10. maj 2022

Her får krigens dyr hjælp

Det er to måneder siden, at Dyrenes Beskyttelse tog til den polsk-ukrainske grænse for at hjælpe krigens dyr. Se billederne, der fortæller historien om de stressede og syge dyr og menneskene, der hjælper dem,

Image of Søren Krogsgaard
Søren Krogsgaard,
Pressechef
Del artiklen på:
Hund med drop før operation
Den 20-årige yorkshireterriere Batty havde en svær livmoderbetændelse, og ejeren kom til Dyrenes Beskyttelses klinik for at få hjælp

Der er travlt ved Dyrenes Beskyttelses feltklinik i den polske by Przemyśl. Her behandles kæledyr, som har været mange dage på farten, før de kommer med deres ejere over grænsen fra Ukraine. Nedenfor er en række konkrete fortællinger fra feltkklinikken.

Hunde og katte er ofte meget stressede af situationen, når de kommer med deres ejer. Mange hunde ryster og har stressdiarré. De får specialfoder, væske og probiotika. Såvel hunde som katte behandles med afstressende feromoner og særlige kosttilskud. Sasha, golden retrieveren på billedet, var dog ekstra afmagret og udmattet, da den kom på klinikken. Den havde også blege slimhinder, og det viste sig ved nærmere undersøgelser, at den var voldsomt plaget af hjerte- og lungeorm. En lokal dyrlæge vurderede, at hunden ikke kunne behandles, og den blev aflivet. De frivillige og en tolk måtte give den triste besked til ejeren, der skulle af sted til Bratislava samme aften.   

Andre dyr har også været ramt af sygdom på vejen ud af det krigshærgede land. Den 20-årige yorkshireterriere Batty havde en svær livmoderbetændelse. Det krævede en operation, som den interimistiske klinik ikke havde udstyret til. Heldigvis var der hjælp at hente hos en lokal dyrlægepraksis. Dyrenes Beskyttelses dyrlæge assisterede den lokale dyrlæge. Batty kom sig efter operationen, og dagen efter forlod terrieren modtagecenteret med sin ejer på vej til Tyskland.

Denne kat var som mange andre plaget af at have siddet i transportkassen i dagevis med dårlig mulighed for at komme ud for at besørge. Mange katte får forstoppelse og bliver apatiske af stress. Det bliver ofte kun værre, når de skal stå klos op og ned ad fremmede dyr i flygtningecenteret. Behandlingen står på væske, afføringsmiddel og højenergipasta. 

Hjælpen til dyrene er også hjælp til mennesker. Ukrainerne på flugt har medbragt det kæreste, de har. Så når kæledyret får hjælp, bliver klinikkens personale ofte mødt med stor taknemmelighed. Her i form af en åben invitation til Kharkiv fra en kvinde som tak for en transportkasse og kattemad. Hun var flygtet med sin mor i kørestol og katten i snor.

Dyrenes Beskyttelses dyrlæge rykker også ud i lokalområdet. Her er hun taget ud en tidlig morgen til en hund på et modtagecenter for evakuerede, uledsagede dyr. Hunden var lige kommet over grænsen og viste sig at være plaget af en alvorlig hudlidelse. Oven i det havde den også en seksuelt overført tumor. Hunden blev sendt videre til et internat, der lå inde med den nødvendige medicin og havde mulighed for at isolere hunden.     

Den mobile klinik tager imod dyr på parkeringspladsen foran modtagecenteret. Ud over et stort telt har Dyrenes Beskyttelse også en trailer, der er indrettet som en mini-klinik og bruges til dyr, der har særligt behov for ro. Bilen bruges til transport af dyr til og fra klinikken. 

Disse syv hunde var taget med af deres ejer hele vejen fra Kharkiv. Hundene havde det ganske godt, men ejeren fik noget foder og behandling mod stress med på vejen videre til Warsawa. 

Denne kat humpede på det ene ben. Den viste sig at have en knækket negl. Katten blev bedøvet, fik fjernet neglen og renset potten. Poten blev forbundet, og ejeren fik noget smertestillende med. 

  • Del artiklen på: