Hjælp til ukrainske flygtninges kæledyr
Foto: Scanpix / Daniel Leal

Hjælp til krigens dyr i Ukraine og nærområder

Få overblikket over de indsatser, der lige nu er for krigens dyr i Ukraine og nabolandene.

Skrevet af:
Claus Nielsen Lyckhage

Krigen hærger i Ukraine og sender mennesker på flugt. Det skaber en del bekymring, både for de mennesker, der er i krig og på flugt, men også for de dyr, som er afhængige af mennesker. I Dyrenes Beskyttelse deler vi den bekymring.

Vi er i øjeblikket ved at kontakte vores netværk for at skabe os et overblik over situationen og finde ud af, hvordan vi bedst muligt hjælper dyrene og sikrer os, at de får den bedst mulige hjælp under den kaotiske situation.

Det er vigtigt, at vi sikrer, at vi hjælper dem, der har mest brug for det og på den bedst mulige måde. Vi undersøger bl.a. om der er nogle af internater for hjemløse dyr i Ukraine, der har brug for hjælp og prøver at finde ud af om den hjælp, de har mest brug for, er donationer i form af penge, dyrefoder eller måske dyrlægehjælp.

Dyrene har brug for dig

Hvis du gerne vil kontaktes, såfremt vi får brug for hjælp og støtte til de ukrainske dyr, kan du skrive dig op til vores nyhedsbrev her.

Tilmeld nyhedsbrevet

Der er flere organisationer, der stiller hjælp til rådighed i Ukraine og nabolandene. Vi er en del af den internationale sammenslutning af dyrevelfærdsorganisationer, Eurogroup for Animals, som har lavet en oversigt over dem, der har aktiviteter i området.

Du kan se oversigten her

Vi har gennem vores medlemskab af Eurogroup for Animals flere samarbejdspartnere, der har lokale dyrevelfærdsprojekter i Ukraine, og vi er ved at undersøge, om de projekter stadig er i drift, og om vi kan hjælpe med at indsamle til disse projekter.

Zoo’s og redningsstationer

Anne Sofie Meilvang, projektleder for internationale projekter i Dyrenes Beskyttelse, har netop deltaget i et møde med redningsstationer og dyreværnsorganisationer i Europa, der arbejder hårdt for at evakuere eksotiske dyr fra zoos og redningsstationer i Ukraine.

Der er allerede blevet evakueret nogle dyr ud af Ukraine, bl.a. en flok løver, som er på vej til Primadomus i Spanien. Forhåbentligt vil der over de næste dage bliver evakueret flere dyr ud af Ukraine, men der er store udfordringer bl.a. med at finde transport til dyrene. Desuden kan man ikke sende folk ind i Ukraine for øjeblikket for at hjælpe med redningerne.

En af de næste, store udfordringer bliver at finde egnede hjem til dyrene i Europa, men heldigvis har flere europæiske redningsstationer og zoos allerede tilbudt deres hjælp med det.

Dyrenes Beskyttelse har tilbudt vores støtte til evakueringerne, og vi afventer, hvordan vi bedst kan støtte de nødstedte dyr.

Endvidere har vi været i kontakt med EAZA, som er den europæiske association for zoos og akvarier, for at høre om der er et behov for at hjælpe dyrene i de Ukrainske zoos. De har indtil videre meldt tilbage, at de er ved at skaffe sig et overblik, men at de forventer, at de zoologiske haver formodentlig kommer til at mangler både frisk foder til dyrene, men også veterinært udstyr og medicin i nærmeste fremtid. Vi følger situationen tæt.

Følg med i arbejdet for krigens dyr

Vi har samlet alt den relevante information om hjælpen til krigens dyr på ét sted. Her kan du finde de seneste nyheder og de oftest stillede spørgsmål. Du kan også støtte kampen for dyrene. 

Læs mere her