hjorte filtret sammen

Hjorte fanget i net: Forsøgte at komme fri i flere dage

En kvinde fik sig en voldsom overraskelse, da hun gik tur med sin hund i Almindingen på Bornholm. På en naturlegeplads var to hjorte viklet ubehjælpeligt sammen i et fodboldnet, og den ene var allerede død i forsøget på at komme fri.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

En tur med hunden udviklede sig til en voldsom oplevelse, da en kvinde kom forbi en naturlegeplads i skoven i Almindingen på Bornholm. Her opdagede kvinden nemlig to store hjorte, hvis gevirer var viklet krampagtigt sammen af et net fra et fodboldmål.

Da kvinden så de to dyr, skyndte hun sig at ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 for at få hjælp. Tilfældet ville dog, at kredsformand Gejr Westy Larsen, netop på dette tidspunkt kom forbi og så med det samme, at noget var helt galt. Gejr var derfor på stedet med det samme og kunne hjælpe de stakkels dyr.

Havde været død i to dage

Den ene hjort var allerede død, da den havde brækket nakken, men den anden var i live og kæmpede stadig for sit liv. Hjortene var så sammenfiltrede, at deres gevirer var knækket flere steder, og den levende hjort var meget afkræftet.

- Jeg ringede til skovfogeden for området, da det er ham, der bestemmer, hvordan vi skal håndtere sager med hjorte på hans område. Han havde heldigvis allerede ringet til Per fra Aakirkeby Dyreklinik, så han kunne komme med ud og vurdere hjortenes tilstand. Per havde heldigvis bedøvelse med i et pusterør, så på den måde kunne vi komme tættere på uden at komme til skade. Per kunne hurtigt se, at den døde hjort nok havde været død i et par dage, så derfor formoder vi, at den anden hjort har slæbt rundt på den døde i et par døgn. Hvor længe de havde været viklet sammen før det, kan vi desværre ikke svare på, fortæller Gejr Westy Larsen.

En langsommelig redning

Den levende hjort havde flere reb spændt ret stramt rundt om halsen. Så samtidig med at den har slæbt den døde rundt, så har den også kæmpet med disse reb. Fodboldnettet var filtret så stramt ind i deres gevir, og viklet så mange gange rundt om det hele, at Gejr Westy Larsen måtte skære med sin hobbykniv, som er meget skarp, i mindst et kvarter, før han kunne få geviret fri lidt efter lidt.

-  Mens jeg lige så stille skar hjorten fra, lå den og brummede hele tiden. Den var tydeligt utilfreds, men i fællesskab med skovfogeden og dyrlægen Per kunne vi befri dyret på en sikker måde. Den blev bedøvet af to omgange, fortæller Gejr Westy Larsen.

Det var en stor glæde, da jeg endelig fik skåret den fri fra det net, og fik det viklet ud af geviret, så den kunne rejse sig op igen og vakle op over stengæret. Her stod den 3 meter væk for lige at sunde sig lidt, før den vaklede stille og roligt nogle meter, vente sig om og så på Gejr og Per for så at gå stille og roligt ind mellem træerne, befriet fra det mareridt, den havde gennemlevet de sidste par døgn. 

- Det var helt surrealistisk, at jeg netop kom forbi på det tidspunkt, men det var virkelig en fantastisk oplevelse at kunne hjælpe den fri, så den ikke led samme skæbne som den døde hjort, afslutter Gejr Westy Larsen.