hjort

Pas på: Der er hjorte på vejene

Oktober er starten på højsæsonen for hjortepåkørsler på de danske veje, og Dyrenes Vagtcentral 1812 har på de første ni dage af oktober i år modtaget 290 opkald om hjortepåkørsler. Derfor anbefaler vi, at bilister er ekstra opmærksomme, når de kører på vejene i dæmring og skumring.

Skrevet af:
Michael Carlsen

Et sammenstød med en hjort kan ende alvorligt og bilister skal være særligt opmærksomme på vejene i efterårsmånederne, da der er ekstra stor risiko for at påkøre en hjort. 290 borgere har således alene på de første ni dage af oktober måned i år indberettet om hjortepåkørsler til Dyrenes Vagtcentral 1812.

En opgørelse over indberetninger om hjortepåkørsler til Dyrenes Vagtcentral 1812 i oktober 2015 og 2016 viser, at der er flest hjorte på vejene mellem klokken 6-8 om morgenen og klokken 18-23 om aftenen.

”Man skal altid være opmærksom, når man kører på vejene. Men i nogle måneder er der ekstra grund til at holde øjnene åbne, når lyset er svagt - og det gælder her i oktober. Et sammenstød med en hjort kan ende alvorligt for både dyret og bilisten, og derfor bør man holde ekstra øje og handle, hvis uheldet er ude,” forklarer Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Tabel - Hjortepåkørsler tid i 2016 og 2016 - Dyrenes Beskyttelse.PNG

Vi myldrer sammen i mørket

Hjortepåkørsler sker året rundt, men specielt i perioden fra oktober til januar og igen i maj måned stiger antallet af påkørsler. Stigningen af påkørsler i efteråret sker, fordi dagene bliver kortere og mørkere, hvilket medfører, at bilister og hjortes myldretid flyder mere og mere sammen.

”Rådyr, dådyr og krondyr bevæger sig mest omkring, når det er mørkt. Og når vi går efterårsmørket i møde, så falder vi menneskers myldretid mere og mere sammen med hjortenes egen myldretid. Det er det, der desværre giver den store stigning i antallet af påkørte hjorte for tiden,” siger Michael Carlsen.

Hvordan undgår jeg en hjortepåkørsel?

  • Kører du i nærheden af natur, og er det ydermere mørkt, så sæt farten ned og hold ekstra øje med dyr på vejen eller i vejkanten.
  • Hold fokus lidt længere fremme i lyskeglerne, da reflekserne fra dyrenes øjne ses bedst i udkanten af bilens lyskegler. Kan du se dyr, så sæt farten ned.
  • Kan du allerede se dyr på vejen, så sæt farten helt ned, da der i vejkanten højst sandsynlig er flere dyr, der vil krydse vejen.
  • Er uheldet ude, så ring til Dyrenes Vagtcentral 1812 og få vejledning om, hvordan hjortepåkørslen håndteres bedst muligt.