Flygtninge og hunde strømmer til Polen
Foto: Kristian Brasen

Hunde strømmer ind over grænsen til Polen

Det er ikke kun flygtninge, der strømmer ind fra Ukraine til Polen. Hunde evakueres i stor stil over grænsen, men kapaciteten i Polen er presset, rapporterer Dyrenes Beskyttelse. Vi er taget til Medyka for at afdække den ansvarlige, kort- og langsigtede hjælp til de ledsagede dyr, efterladte dyr og dyreinternater, der er ramt af krigen.

Skrevet af:
Søren Krogsgaard

Siden Ruslands invasion af Ukraine har cirka 250 hunde opholdt sig på et interimistisk internat i et forladt landsted i den polske grænseby Medyka. De fleste af hundene er kommet over grænsen fra Ukraine fra shelters og privatpersoner i storbyen Lviv, der er blevet et knudepunkt for flygtningestrømmen ud af landet. Hundene opholder sig få dage på stedet, før de bliver afhentet til større internater i Krakow eller overdraget til dyreværnsorganisationer i andre lande. Og godt det samme.

Hundene sidder således i bure i containere uden lys eller varme. Og gården har ingen rindende vand eller indlagt elektricitet. I en gammel lade, som også bruges til opbevaring af doneret udstyr og foder, står bure i dyrefolde fyldt med glasskår. Den polske organisation, der driver stedet, specialiserer sig egentlig i at redde heste fra slagtning, men kunne ikke ignorere strømmen af familiedyr fra det krigsprægede naboland.

- Nogen er jo nødt til at tage imod dyrene, og der var ikke andre ledige steder, siger Shemik, der står for den daglige drift af internatet.

Dyrenes Beskyttelse erfarer fra hjælpearbejdere, at alle grænsebyens internater er fyldte, og at de lokale dyrlæger ikke har kapacitet til at undersøge alle dyrene.

På internatet i udkanten af byen, er der da også kun fokus på at chipmærke og registrere hundene, før de skal videre. Men det skubber blot udfordringen med nødvendige vacciner og eventuel isolation videre til internater i blandt andet storbyen Krakow. 

Det er flest hunde, men også en del katte, der evakueres over grænsen fra Ukraine til Polen. Dyrene hentes af konvojer af frivillige i biler med trailere. De fleste dyr samles op hos internater i Lviv, der konstant fyldes op med efterladte eller overdragede dyr fra ukrainere på vej ud af landet. Chaufførerne henter derudover også dyr hos private, som er på vej ud af landet eller har fået overdraget dyr fra naboer og venner på flugt.  

Dyrenes Beskyttelse hjælper
Efter besøget på internatet har Dyrenes Beskyttelse i første omgang i samarbejde med foreningen Fair Dog sat gang i støtte med opvarmede containere, vandtanke, medicinsk udstyr, speicalfoder og desinficerende midler. Samtidig arbejder Dyrenes Beskyttelse på at yde dyrelægehjælp til dyrene ved grænsen.

Følg med i arbejdet for krigens dyr

Vi har samlet alt den relevante information om hjælpen til krigens dyr på ét sted. Her kan du finde de seneste nyheder og de oftest stillede spørgsmål. Du kan også støtte kampen for dyrene. 

Læs mere her