Artikel, 16. december 2022

Hundehvalpe i pleje

De første 8 uger for hundehvalpe er afgørende for resten af deres liv. Her lægges nemlig grundlaget for deres socialisering og miljøtræning, hvilket er en enormt tidskrævende proces. Heldigvis havde Nordjyllands Internat en dygtig plejemor, som trådte til, da der ankom en tæve med tre hvalpe i forbindelse med sagen om de 16 dansk-svenske gårdhunde.

Image of Fie bau Madsen
Fie bau Madsen,
Kommunikationsmedarbejder
Del artiklen på:
pusle

Tæven Pusle var meget stresset, da hun og hendes tre hvalpe ankom til Nordjyllands Internat sammen med en større gruppe dansk-svenske gårdhunde. Pusle havde ikke haft sit eget rum til hvalpene, og alle hundene havde gået sammen på kryds og tværs, hvilket havde været et meget stressende miljø at være hundemor i.

- Når vi vælger plejefamilier til en hund med hvalpe, er vi utrolig selektive og det er vigtigt, at vi kender plejefamilien virkelig godt. De første uger af hvalpenes liv er helt afgørende for deres sind, temperament og trivsel og derfor samarbejder vi tæt med de plejefamilier, som har hvalpe i pleje, siger Cathrine Cocks, internatmedarbejder på Nordjyllands Internat.

Det var meget vigtigt at sørge for, at Pusle og hvalpene fik totalt ro, og da Nordjyllands Internat ikke havde et rum, som de kunne undvære, blev løsningen, at hundefamilien skulle i pleje. Heldigvis havde internatet tilknyttet Ulla, som til daglig er frivillig.

Støtte fra både mennesker og hund

Ulla har gennem længere tid været frivillig på Nordjyllands Internat. Her kommer hun flere dage om ugen og hjælper til og gør en stor indsats. Personalet var derfor ikke i tvivl om, at Ulla var et godt bud på en plejemor til Pusle og hendes hvalpe.

- Ulla har haft Golden Retriever-opdræt i over 30 år, så vi vidste, at hun havde erfaringen med at tage sig at hundemødre og hvalpe, og det har en stor betydning for arbejdet. Det er dog altid lidt anderledes, når hvalpene skal i pleje fra et internat, kontra hvis de var egen hjemmeavl. Hunde fra internat har oftest en hel del med i bagagen, og det skal der tages hensyn til, siger Cathrine Cocks.

Hvalpenes mor, Pusle, var utrolig usikker og nervøs, da hun ankom til internatet. Heldigvis har Ulla en rolig hund med et rigtig godt hundesprog, som kunne være med til at hjælpe Pusle til at blive tryg igen.

En klar plan

For at sikre at hvalpene kom til at opleve alt det de skal, blev der lavet en plan for deres tid ved Ulla.

Der blev både skrevet en foderplan, en socialiseringsplan samt en oversigt over alle dyrlægetjek. Derudover blev der lavet en aftale om, at internatet kom forbi flere gange, mens hvalpene var i pleje for at tjekke, om alt var, som det skulle være. På den måde kan internatet også assistere Ulla, hvis hun har brug for det.

- For ikke at skabe misforståelser skriver vi alt i en kontrakt. På den måde ved plejemor også, hvad opgaven præcist består i. Heldigvis har Ulla en masse erfaring med at have hvalpe, så vi er bare rigtig glade for, at hun kan hjælpe os og hundene, siger Cathrine Cocks. 

Adoption af hvalpene

Hvalpene er stadig i pleje, og er derfor ikke klar til adoption endnu. Når de bliver 8 uger kommer de tilbage til Nordjyllands Internat, hvor de vil blive lagt på adoptionssiden når de er klar. Hold øje her, eller på Nordjyllands Facebook