Artikel, 7. juli 2021

Hundens bagage på godt og ondt

Hunde der finder et nyt hjem, gennem Dyrenes Beskyttelses Internater, har ofte en bagage med sig, på både godt og ondt. Men hvad vil det sige at hunden har bagage og er hvordan kommer det til udtryk?

Image of Fie bau Madsen
Fie bau Madsen,
Kommunikationsmedarbejder
Del artiklen på:
Hund Fyn

Bagagen er kort sagt hundens erfaringer eller mangel på samme. Det kommer til udtryk i mange situationer som eksempelvis indlæringsevne og adfærd i givne situationer. Det kan også være om den er velsocialiseret og miljøtrænet og om den er vant til børn eller kat? Har den gået til træning? Er den vant til at være i møbler? Sover den i sengen? Kan den sammen med andre hunde? Har den gået til træning? Trækker den i linen? Kommer den når man kalder og mange andre aspekter, som hunde normalt lære mens de er hvalpe.

Hvis ikke hunden har lært disse ting som hvalp, kan det komme til udtryk på en uhensigtsmæssig måde, og det er ofte pga. deres uhensigtsmæssige bagage at hunde indleveres på internat.

rlige behov

Nogle af vores hunde har særlige behov. Det betyder at de har en bagage der skal arbejdes særligt med hos den nye familie. Det kan f.eks. være at hunden ikke har lært at være alene hjemme, eller at den har et stærkt ressourceforsvar. Det kan være at den er udfarende mod andre hunde, usikker omkring børn eller måske har den været udsat for vold.

Ovenstående eksempler er problematikker, som kræver en særlig indsats fra den nye ejer.

- Vores hundeteams på vores internater gør et meget stort arbejde med at kortlægge hundens bagage, så det helt rigtige hjem kan søges. Vores hundeteams arbejder målrettet med de problematikker der måtte være. Hunde fra internater er sjældent ”færdige” og uproblematiske. Derfor er kravene til deres nye hjem større, forklarer Jens Jokumsen, Familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse.

Klæder nye ejer helt på

Fordi hundene kommer med behov for træning, så vil de nye ejere altid blive klædt på i forhold til den træning der er nødvendig fremadrettet, for at hunden falder godt til i det nye hjem. Langt de fleste problematikker kan nemlig løses eller mindskes, ved korrekt træning, i det rigtige miljø og med en ekstra portion tid, tålmodighed og indsigt.

- Vores internater superviserer hele vejen, til vi er sikre på at alt fungerer i det nye hjem. Sammen med adoptionspapirerne medfølger en skriftlig træningsplan eller forhold der skal tages hensyn til. Og vi følger op, også når hunden er kommet i nyt hjem. Samtidig kan den nye ejer altid kontakte Dyrenes Beskyttelse internater, hvis der skulle opstå spørgsmål, understreger Jens Jokumsen.

Denne indsats, for hunde med særlige behov, sikrer de bedste betingelser for, at hunden ikke ender som en kastebold fra hjem til hjem, for til sidst at ende med en aflivning.