BOAS-hunde lider ofte af forskellige hudproblemer, hovedsageligt på grund af deres fysiske karakteristika. Foto: Cathrine Cocks, Dyrenes Beskyttelse

Hundes hudlidelser kræver livslang pleje

De flade snuder kommer ofte med andre komplikationer end vejrtrækning. Dyrenes Beskyttelse har sammen med specialdyrlæge i hudlidelser, Lene Boysen, talt om, hvordan de fladsnudede hunde er påvirket af hudlidelser, og hvad man som hundeejer skal være opmærksom på.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

At få en ny hvalp i familien er en begivenhed fyldt med glæde og forventninger. Men det bærer også et ansvar for at sikre, at vores firbenede venner kan leve et sundt og godt hundeliv. Hvis en hundeejer vælger en hund med flad snude, kræver det ekstra opmærksomhed for at sikre, at hunden er sund og rask.

Brachiocephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS) er en tilstand, hvor hunde med flade snuder har svært ved at trække vejret ordentligt på grund af deres anatomiske struktur.

Dyrenes Beskyttelse har talt med dyrlæge Lene Boysen, som er specialist i hudlidelser og indehaver af Hudklinik for hund og kat i Kokkedal. Lene fortæller her, hvad man som hundeejer skal være særligt opmærksom på i forhold til hudlidelser, hvis man har en hund med flad snude.

Typiske hudlidelser hos BOAS-hunde 

BOAS-hunde lider ofte af forskellige hudproblemer, hovedsageligt på grund af deres fysiske karakteristika. Det er særligt potebetændelse, forårsaget af hundenes kropsbygning, hvor hundene har det meste af deres kropsvægt forrest på kroppen og dermed forpoterne, som er almindeligt. Disse betændelser kan føre til voldsom hudbetændelse mellem tæerne. Ofte opdager ejerne først dette, når hele poten hæver op.

- Jeg behandler rigtig mange inficerede poter, som ejerne i mange tilfælde ikke har opdaget, før hunden havde rigtig ondt. Jeg kan derfor kun opfordre til, at man som hundeejer tjekker sin hund grundigt, også selvom den ikke umiddelbart giver udtryk for smerte eller ubehag. På den måde kan man forebygge mange lidelser, siger Lene Boysen, specialdyrlæge og Ph.d. i hudsygdomme.

Derudover er hudinfektioner i hundenes mange hudfolder et andet problem, som kan påvirke hundenes helbred. Varmen og fugten, der kan opstå mellem hundenes hudfolder, giver rigtig gode forhold for bakterier og svampe, og det er derfor vigtigt at holde det tørt og rent.

Hvad skal hundeejere være opmærksomme på

For at minimere risikoen for disse lidelser, er der flere forholdsregler, hundeejere kan tage:

  • Vægtkontrol: At holde hunden slank er afgørende, ikke kun for mobilitet, men også for at lette vejrtrækningen.
  • Rengøring og pasning: Hudfolderne kræver daglig opmærksomhed for at undgå infektioner. Dette kan indebære brugen af specielle vådservietter fra dyrlægen og zinksalve, men også helt almindelige vådservietter kan bruges. Poterne skal også holdes rene og tørre, især efter gåture.
  • Forebyggelse og behandling: Regelmæssig kontrol hos dyrlægen kan hjælpe med at identificere og behandle hudlidelser tidligt. Behandlinger kan omfatte lokal anvendelse af cremer, salver og i nogle tilfælde antiinflammatoriske lægemidler.

Hyppigheden og påvirkningen af hunde med hudlidelser 

De fleste BOAS-hunde vil på et tidspunkt opleve hudproblemer på grund af deres udseende, men det er særligt engelske bulldogs, der lider af potelidelser. Dette skyldes, at deres vægt er centreret på det forreste af deres krop, og deres poter belastes derfor ekstraordinært af deres vægt.

- Overvægt vil altid påvirke en hunds komfort og mobilitet, men i alvorlige tilfælde kan det føre til behovet for kirurgiske indgreb, hvis hundens poter er hårdt ramt. I de værste tilfælde kan trædepuderne vokse sammen af betændelse, og det kræver, at hunden opereres, for at den kan behandles. Hvis man har ondt i poterne, påvirker det en hunds velfærd helt enormt, siger Lene Boysen.

Livslang pleje kræves

Hudlidelser kræver ofte livslang pleje og opmærksomhed. Ved at følge en rutine for vægtkontrol, regelmæssig rengøring og pleje samt opretholdelse af tørre hudområder, kan hundeejere hjælpe deres hunde med at leve et godt liv, uden for mange men.

- Det er muligt at forebygge en del af disse lidelser, men det kræver, at man er konsekvent i sin behandling. Betændelse og infektion er smertefuldt, og derfor skal man være grundig og konsekvent, hvis man vil passe godt på sin hund, siger Lene Boysen.