Sort kanin

Hvad er en sund kaninrace?

Kaniner vil instinktivt skjule, hvis de er syge. Det gør de, fordi de er byttedyr, så i naturen vil det være farligt at vise tegn på svaghed, da det gør kaninen til et let offer. Derfor er det svært at se, hvis en kanin er syg, hvilket fører til, at der oftest bliver reageret for sent på sygdom. Samtidig med dette har fremavl af kaniner betydet, at nogle kaninracer plages af sygdomme og problemer med især ører og tænder.

Skrevet af:
Stine Fredberg

Skal man opdage sygdom hos en kanin i tide, er det nødvendigt at være opmærksom på helt små adfærdsændringer. Det kan være ændring i aktivitet, spisevaner, fordøjelse og adfærd. Når en kanin først udviser ændringer, kan det betyde, at en potentiel sygdom allerede er fremskreden, og derfor bør man reagere ved at tage kaninen til dyrlæge hurtigt.

Hvad er en sund kanin

Man skal kende sin kanin for at opdage adfærdsændringer, der kan være tegn på sygdom. Kender du din kanin, så ved du, hvordan den normalvis opfører sig, og så kan du opdage, hvis adfærden ændrer sig. Vær opmærksom på at selv små ændringer kan have betydning.

For at skabe de bedste chancer for en sund kanin, skal man sikre sig, at kaninen har gode forhold. Blandt andet skal kaninen have masser af plads til at udfolde sig, mindst 9 kvm, og den skal spise det rigtige foder, hvoraf mindst 85% skal være hø. Kaninen bør heller ikke bo alene, men skal derimod bo med en anden neutraliseret kaninven. Dyrenes Beskyttelse anbefaler, at man holder minimum 2 kaniner sammen. Derudover er det vigtigt, at kaninen årligt bliver vaccineret, og at den ligeledes kommer til dyrlæge, og får foretaget et sundhedstjek mindst én gang årligt.

Visse kaninracer kan være problematiske

Visse kaninracer er blevet avlet med særlige karakteristika for øje og nogle af de fremavlede racer lider af bestemte sygdomme og sundhedsudfordringer. Det er især racer, der er avlet til at have en fladere snude f.eks. hermeliner, dværgvæddere, mini-lop og meget små løvehoveder. Den flade snude begrænser pladsen til tænderne, og derfor er det ikke muligt for en kanin med en flad snude at få den rette tandstilling. Det kan betyde, at tænderne ikke slides jævnt, hvilket er smertefuldt, og kan forhindre kaninen i et tygge optimalt.

Et andet fremavlet problem er kaniner med hængeører f.eks. væddere. Hængeører kan føre til ophobning af ørevoks og forsnævring af øregange. Kaniner med hængeører lever ofte mange måneder i smerte, og kan have brug for operation for at komme smerten til livs. Bliver øreproblemerne ikke opdaget, kan de blive så slemme, at der ikke længere er nogle behandlingsmuligheder.

Anskaffer man sig en kanin med hængeører eller med en flad snude, betyder det ikke nødvendigvis, at den kommer til at fejle og lide af de typiske sygdomme. Men problemerne er udbredte, og derfor bør man være opmærksom på problemet, når man anskaffer sig en kanin. I den forbindelse er hyppige besøg hos dyrlægen vigtige.

Man skal være opmærksom på, at kaniner med langt hår f.eks. angora, løvehoved eller teddy skal have pelsen ordnet dagligt, eller de skal have pelsen trimmet helt ned ca. hver 3. måned. Det vil altså tilføre ekstra arbejde at anskaffe sig en langhåret kanin.

Besøg Kaninklinikkens hjemmeside for mere information om kaniner og kaninpleje her.