Sort kanin

Hvordan bliver kaniner renlige?

Kaniner kan sagtens holdes fritgående i huset uden bekymringer om kaninens renlighed. Kaniner er nemlig generelt meget renlige kæledyr, og kan trænes til at besørge i en toiletbakke.​​​

Skrevet af:
Stine Fredberg

Kaniner, der ikke er neutraliserede, bliver i høj grad påvirket af deres hormoner. Har man en kanin, der ikke er neutraliseret, er der risiko for, at den markerer hele boligen med tis og pøller. Men dette behov for markering fjerner man ved neutralisering. Når en kanin er neutraliseret, undgår man, at dens adfærd er hormonelt betinget. Derfor skal kaniner neutraliseres for at blive mest muligt renlige.

Sådan toilettræner man kaniner

  • Læg noget af kaninens afføring og tis i toiletbakken, så kaninen lærer, at det er der, det skal ende. Har kaninen tisset på gulvet, kan man væde et papir i tisset, og derefter lægge papiret over i toiletbakken. Husk derefter at rense gulvet grundigt for resten af tisset.
  • Kaniner vil rigtig gerne spise, mens de er på toilettet. Så læg noget hø i bakken eller evt. læg det ved siden af eller hæng det over bakken, så kaninen kan spise samtidigt med, at den er på toilettet.
  • Toiletbakken må aldrig være helt tom. Hvis bakken tømmes helt, så den ikke lugter af urin og afføring, kan det forvirre kaninen, og den vil måske besørge et andet sted end toiletbakken.

Kaninen vælger stedet

Toiletbakken skal placeres, hvor kaninen selv har valgt at gå på toilettet, og så vil den som oftest bruge bakken til at besørge i. Det vil ofte foregå i et hjørne, men det er også muligt, at kaninen efter noget tid skifter til at et andet hjørne, eller andet sted i huset. Sker dette, må man flytte bakken til kaninens nyvalgte sted, ellers vil kaninen ikke lære at bruge bakken. Toiletbakken kan senere flyttes til et mere hensigtsmæssigt sted, men dette kan først ske, når kaninen har lært at bruge bakken, og den skal altid placeres, så kaninen kan finde den.

Har kaninen et uheld skal man hurtigst muligt fjerne det, så det ikke lugter. Kaniner lugter bedre end mennesker, derfor skal uheldet fjernes grundigt med f.eks. eddike, så kaninen heller ikke kan lugte det.  Hvis kaninen kan lugte det, er der en risiko for, at det bliver en vane for kaninen at besørge samme sted.

Et tip kan være at stille flere toiletbakker frem til kaninen. På den måde er der altid en tæt på, når kaninen har brug for at gå på toilettet. 

Vær tålmodig

Hvor længe kan man så forvente det varer, før kaninen er renlig? Til det spørgsmål, er der ikke et præcist svar, da det kan være meget forskelligt, og kommer helt an på kaninen. Men vigtigt er det, at man bliver ved med hurtigt at fjerne tid og afføring fra gulvet og lægge det over i kaninens toiletbakke, hvis den har haft et uheld. På den måde lærer kaninen med tiden, hvor den skal besørge.

Besøg Kaninklinikkens hjemmeside for mere information om kaniner og kaninpleje her