Køer på græs

Hvordan lever koen bag koldskålen?

1 dyrevelfærdshjerte på koldskålen – så har koen da haft adgang til det fri – eller har den?

Skrevet af:
Pernille Schousboe

Langt de færreste danske forbrugere ved, hvordan koen har levet, når koldskålen bærer det ene statslige dyrevelfærdshjerte. 

Af de forbrugere som siger, at de ved det, tror hele 37 procent i en ny undersøgelse gennemført af Kantar, at koen bag koldskålen lever et liv med adgang til det fri. Men det gør den altså ikke.

Hvorfor er adgang til det fri så vigtigt?

Adgang til det fri er vigtigt for de fleste dyrs velbefindende også køers. Og det er der flere årsager til. Køer er naturligt aktive dyr, der gerne vil bevæge sig og udforske deres omgivelser. Når de får adgang til græs i de fri, kan de bevæge sig frit og udføre deres naturlige adfærdsmønstre så som at græsse og gå rundt og interagere med hinanden. Adgang til det fri er også en fordel for køernes sundhed. Fødevarestyrelsens seneste kampagnekontrol viste for eksempel mange flere problemer med halte køer i besætninger, hvor køerne står på stald hele livet, end i de besætninger, hvor køerne kommer på græs.

Hvordan ved jeg, at koen kommer på græs?

Hvis du vil være sikker på, at koen har adgang til græs under klovene og højt til himlen i sommerhalvåret, skal du altid vælge en økologisk koldskål. Og husk, at hver gang du rækker ud efter bedre dyrevelfærd, er du med til at sikre, at du også kan finde varerne på hylden fremover.