Insekter i stedet for kød

Insekter kan være med til at løse kødproblematikken

Insekter kan spille en rolle i fremtidens fødevareproduktion. 4 ud af 10 danskere vil gerne prøve at spise insekter, viser ny undersøgelse fra Dyrenes Beskyttelse.

Skrevet af:
Katherina Petersen

Den konventionelle kødproduktion er ikke blot en stor udfordring for dyrene, vores klode kan heller ikke blive ved med at holde til produktionen af kød til en stadigt voksende befolkning. Derfor investeres der store summer i at finde fremtidens fødevarekilder, som ikke belaster vores natur i samme omfang, og en af de fødevarekilder, der undersøges særligt lige nu, er insekter.

”Hvis insekter begynder at indgå i menneskers kost, så kan det måske være med til at bringe den alt for store kødproduktion ned. Både i Danmark og på verdensplan spiser vi meget mere kød end tidligere. Det har skabt en massiv produktion af kød til skade for både dyrevelfærd, natur, miljø og klima. Derfor er der brug for nye veje,” siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.

Selv om insekter ikke historisk set har været en stor del af danskernes kostvaner, afskrækker det dog ikke, viser en undersøgelse, som Megafon har foretaget for Dyrenes Beskyttelse blandt 1.052 adspurgte. Her svarer 4 ud af 10 danskere, at de vil være klar til at spise en ret med insekter, hvis den serveres på en indbydende måde, eller prøve en ret med forarbejdede insekter, fx indeholdende mel lavet af insekter.

”Det er et overraskende højt tal, men det vidner måske også om, at vi i Danmark godt er klar over, at vi er nødt til at prøve nye alternativer til kød, hvis vores kost skal være mere bæredygtig,” siger Britta Riis.

Godt for sundhed og klima

Produktionen af insekter er mere skånsom mod miljøet end andre dyreproduktioner. Insekter kræver meget lidt plads og kan få dækket deres behov for væske med gulerødder og kartofler, og produktion af insekter udleder 100 gange mindre CO2 end produktion af kvæg.

De små insekter indeholder også meget protein og en række gavnlige næringsstoffer, som er svære at få nok af via grøntsager. Forskning tyder desuden på, at insekterne kan styrke vores immunforsvar og muligvis forhindre udvikling af allergier.

Der er altså umiddelbart meget, der taler for at sætte gang i en større produktion. Det eneste, man ifølge Dyrenes Beskyttelse ikke må gøre, er at begå de samme fejl med insekterne, som man har begået med grise, køer og høns.

”Insektproduktionen er i sin spæde start, og det er vigtigt, at vi gør tingene rigtigt fra start og ikke begår fortidens fejl, så vi blot ender med endnu en produktion, der belaster vores klode og dyr. Derfor er det vigtigt med grundig forskning før vi kaster os ud i en ny produktionsform,” siger Britta Riis. 

Insekterne kommer

  • Projektet inVALUABLE skal etablere industriel insektproduktion i Danmark. Innovationsfonden har investeret 19 mio. kr. i projektet, der har et samlet budget på 28 mio. kr.
  • Målet er at etablere industriel insektproduktion i Danmark med en årlig omsætning på 2-300 mio. kr. og 100-200 relaterede job.
  • inVALUABLE udføres af 11 partnere fra ind- og udland. Herregården Ausumgaard i Hjerm mellem Holstebro og Struer lægger stalde til selve produktionen af melorme.
  • Teknologisk Institut har siden 2012 været involveret i forsknings- og udviklingsarbejde omkring insekter. Bl.a. har man undersøgt, hvordan insekter kan omdanne rester fra brød- og kageproduktion til animalske proteiner, der kan anvendes som dyrefoder.