Kattepå internat

Internat kæmper for at hjælpe krigens dyr

Yana Lushiks klinik redder dyreliv tæt på frontlinjen i Ukraine. Antallet af dyr er fordoblet siden krigens start. En ny klinik giver hurtigere hjælp til dyrene.

Skrevet af:
Søren Krogsgaard

Midt i krigen i Ukraine står Yana Lushik, leder af dyreinternatet 4 Paws, med op mod 650 dyr i sin varetægt. Yana og hendes team har den udfordrende opgave at passe og beskytte krigens dyr, primært hunde og katte, men også eksotiske dyr som surikater og påfugle. Internatet i Kherson har eksisteret i 12 år, men den russiske invasion ændrede alt.

"Vores internat har i dag dobbelt så mange dyr som for to år siden, og det skete meget hurtigt," forklarer Yana.

"Ved begyndelsen af besættelsen var gaderne simpelthen fulde af forladte hunde og katte," siger hun.

Krigen er desværre blevet hverdag for Yana og hendes syv kolleger. Dyrene kommer ofte fra de byer, der udsættes for bombardementer.

"Den nyeste hund kom ind forleden fra Dniprovskyi, en landsby på bombardementslinjen, hvor der kun er 20 beboere tilbage. Vi tog den selvfølgelig straks ind. I morgen kommer fire små hunde fra samme landsby, som også har brug for medicinsk hjælp."

Internatet har også oplevet at modtage omkring 70 katte på blot to dage, efter deres ejer blev syg og ikke længere kunne passe dem.

"Der var vi nødt til meget hurtigt at lave faciliteter til alle kattene," fortæller Yana.

Invasionen har presset internatet til dets grænser, og hjælp fra blandt andre Dyrenes Beskyttelse er livsnødvendig for internatets daglige drift.

"Jeg kan love, at den støtte, vi får, kommer meget hurtigt ud at arbejde," siger Yana.

Midlerne fra Dyrenes Beskyttelse er blandt andet gået til etableringen af en klinik på internatet.

"En del af midlerne gik at få lavet en slags feltklinik for vores dyr på internatet, så det ikke altid er nødvendigt at tage dem til hospitalet. Nu har vi fået en klinik udstyret med karantæneburer, et operationsbord og skabe med medicin, hvilket muliggør udførelsen af forskellige medicinske procedurer på stedet. Før klinikken blev oprettet, blev behandlinger ofte udført udendørs mellem indhegningerne eller på en bænk. Nu har teamet et dedikeret rum, der gør behandlingen mere effektiv og behagelig for både dyr og personale. Det gør en stor forskel."

Yana understreger vigtigheden af den hjælp, de modtager fra internationale donorer, især fra Danmark.

"Vi er meget, meget taknemmelige over for alle, der støtter os. Enhver hjælp er vigtig i øjeblikket," siger hun.

Takket være bidrag fra Dyrenes Beskyttelse, kan Yana og hendes team fortsætte deres arbejde med at redde, pleje og finde hjem til disse forsvarsløse dyr