Mia og Coda

”Jeg elsker min hund, men jeg ville ønske, jeg havde vidst bedre”

Den franske bulldog Coda har fejlet alt, hvad en hund med flad snude typisk kan fejle. Selvom Codas ejer, Mia, elsker sin hund over alt i verden, ville hun alligevel ønske, at hun havde vidst mere om de omfattende problemer, som racen har, inden hun fik ham.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Mia forelskede sig hovedkulds i racen fransk bulldog, da hun for syv år siden gerne ville have en hund i sit liv. Racen var glad, sjov og venlig – alt, hvad hun ønskede sig i en hund.

- Coda er min første hund, og jeg vidste ikke særlig meget, da jeg købte ham. Han er fra et stueopdræt, og set i bakspejlet kan jeg jo godt se, at der ikke var særligt godt styr på noget, men jeg forelskede mig og troede også oprigtigt, at han var sund og rask. Det fik jeg jo at vide, fortæller Mia, Codas ejer.

I dag er Coda syv år, men da hans problemer begyndte, troede Mia ikke, hun ville se sin hund blive mere end et år.

- Allerede da han var et halvt år, fik han hårsækkemider, og så har det ellers bare kørt derfra. Jeg brugte måske omkring 60.000 kroner på dyrlægeregninger det første år, men det værste var, at jeg skulle se ham gå igennem så meget ubehag og så mange dyrlægebesøg, som han ikke har det særlig godt med, så det har virkelig været hårdt, siger Mia.

Har fejlet alt

Coda har fejlet alt. Hans første lidelse var hårsækkemiderne, som har gjort, at Mia renser hans folder hver eneste dag for at hjælpe ham. Herefter gik det op for Mia, at hans hale var indadvendt, hvilket også skal renses hver eneste dag. Det var også i løbet af det første år, at gryntene begyndte at komme.

- Da han for alvor begyndte at grynte og snorke, blev jeg meget bekymret. Det lød næsten, som om han var forkølet konstant, og jeg tog ham derfor til dyrlægen igen. Her fik jeg at vide, at hans næsebor var så smalle, at han ikke kunne trække nok luft igennem dem, og han blev derfor opereret for det, siger Mia.

Udover hudlidelser og blokerede luftveje, fik Coda også flere hornhindesår, så han måtte også opereres for indadvendte øjenvipper. Og så har han allergi og meget røde poter.

- Det er virkelig et fuldtidsarbejde at holde Coda frisk, og det gør jeg selvfølgelig gerne, men jeg ville ønske, at jeg havde haft den viden, før jeg fik ham, for så havde jeg været mere grundig med mine krav til sundhed ved hans forældre, siger Mia og fortsætter:

- Det er så hårdt at se ham lide, gang på gang. Jeg får næsten en stressreaktion, når jeg ser, han halter en smule, for så er jeg sikker på, at han skal til dyrlægen igen, siger Mia.

Hjalp Mia i en svær tid

Coda flyttede ind hos Mia, da hun selv var sygemeldt i en periode. Det har knyttet de to meget tæt sammen, og i dag går Mia ingen steder uden Coda. Hun har sågar skaffet en klapvogn, så Coda kan komme med på tur om sommeren, når det er for varmt for ham at gå.

- Jeg må bare erkende, at alle hans problemer kommer fra det her flade ansigt. Jeg ville bare ønske, at man avlede bevidst efter nogle sunde racer, siger Mia.

Hvis Mia havde vidst mere, havde hun haft meget specifikke krav til hvalpens forældre og på den måde sikret, at det var gode gener, som hendes hvalp havde arvet.

- Mit bedste råd til folk med hunde med flade snuder er, at man får dem jævnligt dyrlægetjekket, også selvom de ikke umiddelbart fejler noget. Men det er den eneste måde, hvorpå man kan holde ordentligt øje med sin bedste ven og spotte, hvis der er noget galt, siger Mia.

Selvom hun selv er ked af, at hun har støttet et usundt og uansvarligt marked, så elsker hun Coda overalt på jorden. Men netop af den grund ønsker Mia at bidrage til at gøre racerne sundere og få noget af deres snuder tilbage.

Der er ikke nogen formel på, hvordan du sikrer dig en sund og rask hund. Hos Dyrenes Beskyttelse har vi samlet de fem vigtigste råd til dig, som skal ud at købe en ny hvalp til familien.

  1. Sæt dig ind i forskellige racers risici for sygdomme. 
  2. Spørg efter forældredyrenes sygdomshistorik. Har de problemer med vejrtrækning? Hud? Øjne? Hjertefejl? Tænder? Eller arvelige sygdomme? 
  3. Hvalpen skal være sundhedsundersøgt og vaccineret af en dyrlæge.
  4. Du skal se hvalpens mor og hvalpen sammen, og vide hvor hvalpen er vokset op.
  5. Hvalpen skal virke tryg og have tillid til mennesker.