Nyhed, 9. oktober 2019

Jubii: Elefanterne skal til Knuthenborg

Det er nu endelig besluttet, at de danske cirkuselefanter skal tilbringe resten af deres dage i Knuthenborg Safaripark, når det nye anlæg står klar i 2020.

Image of Claus Nielsen Lyckhage
Claus Nielsen Lyckhage,
Chefrådgiver for kommunikation/public affairs
Del artiklen på:
Fra cirkus til frihed
"Jeg glæder mig meget til, at vi kan komme i gang med næste etape af elefanternes rejse mod frihed"
- Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse

Fødevareminister Mogens Jensen har nu afgjort, at Knuthenborg Safaripark kan overtage de fire cirkuselefanter, som staten har købt af Cirkus Arena og Cirkus Trapez. 

Siden den daværende regering i marts 2018 indgik en aftale med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti om at forbyde alle vilde dyr i cirkus, har de fire elefanter stået og ventet på en løsning, der tager hensyn til så store dyrs særlige behov. Men med dagens udmelding fra Miljø og Fødevareministeriet ser det endelig ud til at planen for elefanternes fremtid er lagt fast.

Den nyhed vækker stor glæde og lettelse hos Dyrenes Beskyttelse:

”Vi kan nu endelig ånde lettet op vel vidende, at cirkuselefanterne Ramboline, Lara, Djungla og Jenny skal tilbringe resten af deres dage under de bedst mulige forhold lige så snart, at anlægget i Knuthenborg Safaripark er klar til at tage imod dem,” siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse. 

Et tæt samarbejde med fokus på dyrevelfærd

Knuthenborg Safaripark har i tæt samarbejde med Dyrenes Beskyttelse udarbejdet projektforslaget til et moderne elefantanlæg, som skal være internationalt forbillede for elefantanlæg med dyrevelfærd i højsædet. Det er det forslag, som ministeren nu har nikket anerkendende til, og dermed kan anlægsarbejdet gå i gang. Dyrenes Beskyttelse vil desuden være i tæt dialog med Knuthenborg Safaripark under anlægsarbejdet for at være med til at skabe så optimale rammer for elefanterne som muligt. 

Billeder fra pressemøde i Knuthenborg Safaripark - Foto: Finn Brasen

”Jeg glæder mig meget til, at vi kan komme i gang med næste etape af elefanternes rejse mod frihed,” siger Britta Riis. 

Også hos Knuthenborg Safaripark vækker dagens udmelding stor begejstring:

”Det bliver en kæmpe fornøjelse at byde vores fire nye bofæller indenfor. Der er ikke meget Afrika over livet som cirkuselefant, så vi glæder os til at hjælpe elefanterne til at genfinde deres sande natur,” siger Rasmus Nielsen, chefzoolog i Knuthenborg Safaripark.

Foreløbigt står elefanterne Lara, Djungla og Jenny opstaldet i deres vinterstald i Slagelse, imens Cirkus Trapez har deres enlige elefant Ramboline stående på deres vinterplads ved Sommersted. 

Som en del af den samlede aftale mellem cirkus og regeringen overtager Dyrenes Beskyttelse udgifter til pasning af elefanterne i overgangsperioden fra staten køber elefanterne til det nye anlæg står klar, for at sikre dyrene så optimale forhold som muligt i denne periode. 

Dyrenes Beskyttelse dækker udgifter til dyrepasning, foder, vand, aktivering, samt etablering af en udefold i Slagelse, så dyrene har adgang til det fri ved de midlertidige staldbygninger.