Artikel, 13. december 2021

Julebordet: Så nemt kan det blive dyrevenligt

Når juleklokkerne ringer, og julemåltiderne løber af stablen, har mange danskere tradition for at fylde bordet med alverdens animalske produkter. Dyrenes Beskyttelse anbefaler, at man også i julen sætter mere fra planteriget på bordet, og at man tænker dyrevelfærd ind i sine indkøb, hvis man spiser kød og mejeriprodukter.

Image of Anna  Dalgaard
Anna Dalgaard ,
Kommunikationsansvarlig for miljø og fødevarer
Del artiklen på:
Julemiddag med god dyrevelfærd

Det skal du købe til det dyrevenlige julebord

Hvis du spiser kød og mejeri til jul, er det vigtigt, at du hr styr på, hvilken slags du skal gå efter, hvis du vil være sikker på, at dyret har haft et liv med adgang til det fri.

Det er heldigvis meget simpelt. Du skal bare gå efter:

And

Pekingand mærket med ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller det røde Ø-mærke.

Gris

Flæskesteg og medisterpølse mærket med ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller det røde Ø-mærke.

Vil du læse endnu mere om, hvordan dyrene lever under mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”?

Flæskesteg, risengrød og andesteg. Det traditionelle julebord er belagt med kød og mejeriprodukter. Og udvalget er stort. Men hvad gør man, hvis man ønsker at tænke på dyrenes velfærd, i de varer man lægger i kurven?

Et godt udgangspunkt er at overveje om noget af maden fra dyreriget kan erstattes med mad fra planteriget. Men hvis det så skal være kød, bør man gå efter mindre mængder med god dyrevelfærd fra mærkerne ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller Ø-mærket. Nedenfor kan du blive klogere på hvorfor:

Et andeliv med helt næb

Står der andesteg på julemenuen, skal man vide, at der er stor forskel på, hvordan ænderne har haft det.

”Nogle ænder kommer fra en produktion, hvor de har fået klippet spidsen af næbbet af eller aldrig har været udenfor. Andre har derimod beholdt deres næb, været ude i det fri og haft adgang til badevand. En konventionel and går inde i en stald med meget lidt plads. Det gør især berberiænder stressede og aggressive overfor hinanden, og derfor får de ofte klippet spidsen af næbbet af,” fortæller Mia Bonnichsen, konsulent for fjerkræ hos Dyrenes Beskyttelse.

Gå derfor efter pekingænder, og ænder der har haft adgang til det fri. De kan f.eks. kendes på mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller det røde Ø-mærke.

Flæskesteg med krølle på halen

Skal der gris på bordet, så gå efter økologiske eller frilandsgrise. Her kommer grisen nemlig ud i det fri og slipper for at få klippet halen. Frilandsgrise og økologiske grise kan kendes på mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller det røde Ø-mærke.

”Vil man være sikker på, at soen går ude på marken sammen med sine unger, og at ungerne får lov at beholde deres haler, så gå efter ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”, hvis du køber medister, rullepølse og flæskesteg ”, fortæller Birgitte Iversen Damm, chefkonsulent for landbrugsdyr hos Dyrenes Beskyttelse.

Hvis du spiser animalske fødevarer, opfordrer Dyrenes Beskyttelse til, at du altid gør det med stor respekt og omtanke for dyr, miljø og natur. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor danskerne til at spise langt mindre, men til gengæld også bedre kød og mejeri.

En grønnere jul

Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at spise mindre, men kød og mejeriprodukter produceret med bedre dyrevelfærd. Med færre landbrugsdyr, er der mere plads til hvert dyr, som f.eks. et udeareal, og det giver bedre dyrevelfærd.

Hvis du spiser animalske fødevarer, opfordrer Dyrenes Beskyttelse derfor til, at du altid gør det med stor respekt og omtanke for dyr, miljø og natur.

Det kan du gøre på følgende måder:

  • Spis hovedsageligt grønt og skær ned på kød og mejeriprodukter.
  • Vælg kød og mejeriprodukter, som er ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” og/eller økologiske.
  • Undgå madspild. Selv den mindste madrest bør gemmes og spises.
  • Handl i størst muligt omfang lokalt.
  • Vælg fødevarer som er i sæson.