Giv kaninerne luft under ørerne

Giv kaninerne luft under ørerne

Mange tænker måske, at kaniner hører hjemme i et bur, men de langørede kæledyr er meget aktive og har stort behov for at bevæge sig.

Skrevet af:
Anna Dalgaard
”Hvis man ikke har mulighed for at tilbyde kaninen en høj grad af plads og frihed, skal man overveje, om det er fornuftigt at få sådan et kæledyr."
- Jens Jokumsen, chefkonsulent for familiedyr

Ingen kaniner har godt af kun at opholde sig i et bur hele sit liv. De er meget aktive dyr og har et stort behov for at røre sig. 

Plads til motion bør derfor ikke kun være en ekstra luksus for nogle kaniner, men en del af hverdagen for alle. Man skal altså overveje kaninens behov før køb, fortæller Jens Jokumsen, der er familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse. 

”Mange tror, at kaninens behov bliver opfyldt i et lille bur på et værelse. Men dyret er enormt aktivt og har behov for at kunne løbe, grave og motionere på andre måder. Derfor skal de have rigeligt med plads at boltre sig på."

Tænk langsigtet 

Der bør gå mange overvejelser forud for at skaffe sig et kæledyr som kaninen.  

I 2020 fik vi 645 kaniner ind på vores otte internater. Mange af dem blev fundet i naturen eller efterladt i papkasser, hvor de ganske enkelt er blevet smidt ud af deres ejere. Det vidner om, at ikke alle har tænkt kaninernes behov igennem, før de træffer beslutning om at anskaffe et kæledyr i familien.

Jens Jokumsen opfordrer potentielle kaninejere til at betragte kaninerne som dyr med behov for plads og motion på linje med hunde og katte.  

”Hvis man ikke har mulighed for at tilbyde kaninen en høj grad af plads og frihed, skal man overveje, om det er fornuftigt at få sådan et kæledyr. Kaniner er ikke kæledyr, der lever et halvt år. Det er dyr, der kan blive over ti år gamle, og det er derfor mange år frem i tiden, at man er kaninejer,” forklarer Jens Jokumsen.

Frem med snoren og ud i haven 

Det er slet ikke så omfattende at give sin kanin lidt ekstra motion og plads at bevæge sig på. En god og stor løbegård er den optimale løsning. Her har kaninen mulighed for at få en masse motion, men ly og læ er også vigtigt, hvis vejret ikke er passende. Temperaturer over 25 grader er for eksempel ikke gode for kaniner, da de kan få hedeslag. Det samme gælder træk og våde omgivelser.

Bor du i byen eller har en indekanin, er det en god idé at investere i en sele, så den kan komme en tur ud i det fri. Det er selvfølgelig vigtigt, at du holder øje med din kanin og eksempelvis ikke lader den gå uden opsyn.