besværlighedstrappe

Kaniner er ikke den nemme løsning

Det er alt for besværligt at holde hund og kat, men omvendt er en hamster eller en fisk alt for kedelige. Sådan er der mange der tænker, og derfor ender man ofte med en kanin, når barnet har plaget om et kæledyr længe nok.

Skrevet af:
Pernille Schousboe

Kaninen, den lette løsning?
Kaninen bliver af mange opfattet som et sjovere kæledyr end hamster, fugl og fisk, men meget lettere end hund og kat. Kaninen er et godt kæledyr, men den er ikke væsentlig lettere end en hund eller kat. Kaninen har nemlig mange behov, som skal opfyldes for at den trives. Alle kæledyr kommer med et ansvar, og det gælder også kaninen.

Kaniner bliver lige så gamle som hunde
For det første er det vigtigt at gøre op med sig selv, om man kan se sig selv med kanin mange år frem. Kaniner kan nemlig blive helt op til 15 år gamle, og det er dermed et langvarigt ansvar, som følger med beslutningen om at anskaffe sig en kanin. Anskaffer man en kanin til et barn på 5 år, kan barnet altså nå at vokse mere end 13 skostørrelser, skifte Lego ud med Tinder, og mælk med kaffe, inden kaninen går bort. Det er de færreste børn, der kan holde interessen for en kanin igennem så store livsændringer. Derfor er det vigtigt, at vi som de voksne tænker langt frem.

Kaniner kræver plads og aktivering
Kaniner er bygget til masser af motion og har et stort behov for at grave, løbe eller hoppe. For at kunne efterkomme kaninens behov for motion, er det nødvendigt at tilbyde kaninen plads til at bevæge sig på. Af den grund bør kaninen holdes i anlæg på minimum 9 m2, og gerne endnu større.
Kaniner kræver altså plads i hjemmet. Det er uanset om de er inde eller ude. Desuden er kaniner nysgerrige dyr og for at sikre nok stimulering, skal man som kaninejer sørge for, at de har nok interessante ting at lave. Det drejer sig således om godt legetøj og spændende interiør, som gerne må skiftes hyppigt, så kaninen ikke mister interessen.

Kun løftet af rovdyr
Børn elsker at nusse og kæle, men det gør kaniner ikke nødvendigvis. Kaniner er byttedyr, der i naturen kun er vandt til at blive løftet op, når der er fare på færde. Bliver en kanin løftet i naturen, vil det betyde, at et rovdyr har fået fat i den. Selvom kælekaniner ikke har noget at frygte, så er det altså et instinkt at være bange for at blive løftet. Hvis et barn løfter en kanin, kan den derfor blive bange og bide fra sig i forsvar.
Børn kan godt lære at omgås kaniner, og nogle kaniner vil synes, det er hyggeligt at blive nusset bag ørene og kælet på ryggen. Men det skal altid foregå på kaninens præmisser, og det kan være svært for børn at forstå og tage hensyn til.


Kaniner har brug for rutinerede øjne
Fordi kaniner er byttedyr, skal man også være ekstra opmærksom på selv små adfærdsændringer hos kaniner. Det kan f.eks. være ændringer i, hvor meget eller hvor lidt kaninen spiser, hvordan og hvor meget kaninen bevæger sig. Som byttedyr vil kaniner forsøge at skjule alle tegn på sygdom, og derfor kan det være meget svært at opdage sygdom hos en kanin. Det betyder, at kaniner ofte går med sygdom og smerte længe og nogle gange så længe, at det bliver opdaget for sent til at kunne redde kaninen. Disse små ændringer kan man ikke give børn ansvaret for at opdage.


Kaniner er et familieprojekt
Dyrenes Beskyttelse anbefaler, at man ikke anskaffer sig en kanin som kæledyr til børn, men at man i stedet anskaffer kaninen som et familieprojekt. Det at have kanin kommer med en masse glæder, men også med en masse ansvar, og det skal forældrene være indstillet på at tage.