Artikel, 17. marts 2022

Kaniner er ikke gratis

Kaniner må da være et billigt kæledyr. Sådan tænker mange, men det er en misforståelse. Derfor skal man sikre sig, at man har plads i økonomien til en kanin. Prisen for at anskaffe sig en kanin er én ting, noget helt andet er prisen for at holde den.

Image of Stine Fredberg
Stine Fredberg,
Studentermedhjælper i Kommunikation
Del artiklen på:
Rød kanin snuser til halmhus
Foto: Kim Johnsen

En vigtig grund til, at det er dyrere at holde kanin, end man i udgangspunktet tænker, er at man bør have mere end én kanin. Kaniner er sociale væsner, der har brug for kontakt med andre kaniner, og derfor skal man som minimum holde 2 kaniner sammen. Det betyder i praksis, at alle udgifter i forbindelse med hold af kanin kan fordobles, så der er økonomi til mere end blot én kanin.

Dyre allerede inden man får dem

Anskaffer man sig en kanin, er der en del at ordne, før den flytter ind. Man skal blandt andet have styr på kaninens boligforhold, så den har et sted af bo. I den forbindelse skal man også huske kaninens sikkerhed, holder man den udendørs, skal den sikres mod rovdyr, giftige planter og vejrforhold. Holder man kaninens indendørs, skal den sikres mod f.eks. ledninger eller andet, den kan komme til skade på. Det kan man gøre ved at blokere kaninens adgang til bestemte steder i huset f.eks. ved at bruge et babygitter.

Kaniner er nysgerrige og undersøgende, derfor kræver de en masse aktivering for at undgå at kede sig. Det kan både være i forbindelse med fodring, ting af gnave i, og det kan være legetøj, der udskiftes jævnligt. Selvom man kan lave en masse legetøj selv, så vil der ofte være udgifter forbundet med anskaffelsen af legetøj og aktivering.

Udgifterne stopper ikke ved anskaffelse

Når man har håndteret de udgifter, der ligger før anskaffelsen af en kanin, så har man alligevel kun medtaget en del af udgifterne. Der er nemlig også en del løbende udgifter, som følger med, når man holder kanin. En af dem er dyrlægeregninger. Kaniner skal til dyrlæge årligt og have foretaget et sundhedstjek, ligesom de skal akut til dyrlæge, hvis de viser tegn på sygdom. Kaniner kan ikke vente til mandag, hvis de får det dårligt om lørdagen. I den forbindelse skal man også huske neutralisering og vaccination. Det kan være en god ide med forsikring til sin kanin, så man for et mindre beløb kan være økonomisk sikret i tilfælde af sygdom og store dyrelægeregninger.

Foder er en anden løbende udgift, som man skal tage højde for. Sammenlignet med nogle af de andre udgifter vil den enkelte udgift til foder være mindre, men udgiften forekommer med jævne mellemrum, og derfor er den på den lange bane betydelig. Det er også vigtigt at give kaninen foder af god kvalitet, da kaniner med deres sarte maver er meget disponeret for problemer med fordøjelsen.

Kaniner lever længe også længere, end de fleste tænker. Med den rette pasning og pleje kan en kanin blive helt op til 15 år gammel, og dermed også tære på økonomien længe. Man skal ligeledes huske at overveje pasning af en kanin ved eventuelle ferier. Man kan være heldig at have bekendte, der gerne vil hjælpe med pasning af kaniner, men det kan også være nødvendigt at få passet sin kanin via en pension, som dermed er endnu en potentiel udgift.

Besøg Kaninklinikkens hjemmeside for mere information om kaniner og kaninpleje her.