Kaniner er sociale

Kaniner har brug for kammerater

Kaniner er sociale dyr, som har brug for at leve sammen med andre. Mange mennesker har misforstået kaniner og tror, at de slås, når de sættes sammen med andre. Men i virkeligheden handler det ofte om, at kaniner går på alt for lidt plads.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

En britisk undersøgelse viser, at omkring 42 % af kaniner, der kommer til dyrlæge i England, holdes alene til trods for, at undersøgelser viser, at kaniner er gladere og sundere, når de holdes sammen med en passende sambo. Når kaniner lever sammen med andre, øges deres fysiske og psykiske helbred og velbefindende.

”Man bør som kaninejer altid være opmærksom på, at kaniner er sociale dyr. Der er mange måder at give sin kanin mulighed for social interaktion. Det kan være ved at have flere sammen, eller ved at den kommer i løbegård, hvor den kan se og møde andre kaniner gennem et hegn”, forklarer Jens Jokumsen, familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse. 

I naturen er kaniner byttedyr, som lever i kolonier sammen med andre. Forskning har vist, at vilde kaniner ofte søger andre kaniners selskab - også hvis det handler om at få mad. Så det er altså små sociale dyr, som har brug for selskab for at trives.

Neutralisering løser ofte problemet

En af måderne man kan løse problemet omkring flere kaniner sammen, er ved at få dem neutraliseret. Ved enten at kastrere eller sterilisere sine kaniner, fjerner man 80 % af de hormonelle forstyrrelser, som i 80 % tilfældene er grunden til, at kaniner slås.

Når kaniner er neutraliseret, kan de sættes sammen med både artsfæller af forskelligt og samme køn. Kaniner kan neutraliseres fra de er 4 måneder gamle, men det er dog vigtigt, at man finder en dyrlæge med erfaring i at neutralisere kaniner. Det kan nemlig være svært at lægge en kanin i narkose.

Man skal huske, at ikke alle kaniner vil kunne lære og leve sammen. Præcis som med mennesker danner kaniner også relationer med nogen og ikke med andre. 

”Det er vigtigt at huske, at man som kaninejer ikke bare kan købe en ekstra kanin og sætte den sammen med den, man allerede har. Det kræver en lang tilvænningsperiode, og der er bare nogle kaniner, der er et dårligt match. Her lykkedes det aldrig”, understreger Jens Jokumsen.

Plads er afgørende

Kaniner holdes bedst i store udendørs anlæg eller indendørs, hvor de kan gå frit omkring. Hvis kaniner holdes i bur, skal de have mulighed for at komme ud i større områder hver dag. Det kan være løbegårde eller dele af hjemmet.

Kaniner skal have mulighed for at kunne trække sig, og det er derfor pladsen er så vigtigt. Kaniner skal have mulighed for at kunne søge væk, så de ikke kan se hinanden. Nogen kaniner vil komme til at elske hinanden, mens andre måske bare tåler hinanden i hjemmet. Derfor har de brug for plads”, afslutter Jens Jokumsen

 

Tips til sammenføring af kaniner

  • Begge kaniner skal være neutraliseret.
  • Der skal være plads nok, så de to kaniner kan søge væk fra hinanden.
  • De skal introduceres på neutral grund. Det er vigtigt at kaninerne mødes et sted ingen af dem føler ejerskab over. Kaniner er meget territorielle af natur.
  • Det tager tid. Kaniner skal lære hinanden at kende, og det sker ikke bare ved første møde. Det kræver derfor tålmodighed og sammenføre kaniner.
  • Kaniner behøver ikke mødes de første mange gange. De kan sagtens introduceres gennem et hegn og på den måde vænne sig til hinanden.