Kaniner holder man ikke i bur

Kaniner holder man ikke i bur

Spørger man en støt voksende gruppe af kaninejere, skal kaniner leve frit i hjemmet. Fænomenet hedder frikanin.

Skrevet af:
Katherina Petersen

Frikaniner, eller huskaniner som de også kaldes, er et relativt nyt fænomen i Danmark. Det er en voksende gruppe af kaninejere, hvor kaninholdet er baseret på den nyeste forskning og erfaringer. Fokus er på kaninernes velfærd og på kaninen som en del af familien, hvor dens behov for aktivitet og socialisering tilgodeses.

For den moderne kaninejer skal kaninen færdes frit i hjemmet ligesom hunden og katten.. Denne tendens har Maja Landt bemærket som administrator af Facebookgruppen Frikanin siden 2015.

”Hold af kaniner er et omdiskuteret emne, og mange mener desværre stadigvæk, at et bur er fint. Heldigvis rykker det langsomt, men sikkert i den rigtige retning i takt med, at vi får formidlet den nyeste viden om, hvordan vi skaber mere velfærd for vores elskede langørede venner. For selvfølgelig skal kaniner ikke holdes i bur. Ligesom katte og hunde heller ikke skal holdes i bur,” siger Maja Landt.

Familien Engbarts frie kaninhjem

Hos familien Engbart ligner det et hjem som alle andre hjem med børn. Her er det bare kaninernes legetøj, løberør og foderbolde, der fylder på gulvet. Børnenes legetøj og øvrige ejendele er i kasser på deres værelser, for kaniner gnaver i det, de kan komme til at gnave i. 

”Det har overrasket os, hvor meget tid, vi egentlig bruger på dem, og hvor stor kærligheden til dem er. Det er virkeligt et misforstået dyr, og det er på tide, at alle kaninejere får set på deres kanin med andre øjne. Nu, hvor de går frit og følger os rundt i huset, falder der jo mange nus og godbidder af, og det gør mig trist at tænke på, hvor lidt tid vi ville bruge på dem, hvis de bare sad i et bur ude i haven eller alene i et lille bur på børneværelset. Jeg troede, jeg vidste meget om kaniner, før jeg kendte til frikaniner. Jeg vidste faktisk intet,” siger Julie Engbart.

For to år siden begyndte Julie Engbart at holde sine kaniner som frikaniner, og det står i dag klart for hende, hvor meget hun fratog sine tidligere kaniner at udleve deres natur. 

”Det var en kæmpe aha-oplevelse. Jeg havde kaniner som barn, og de var altid i bur. Det fungerede aldrig, for de var frustrerede, aggressive eller passive. Vi havde helt misforstået dyret og dets behov, men det var den vejledning, man fik fra dyrehandlerne,” fortæller Julie Engbart.

En ting er sikkert: Kaniner skal aldrig igen bo i bur hos familien Engbart.

Før du køber kanin

- Sæt dig ind i dyrets behov. Brug hjemmesider som Frikanin.dk

- Vær opmærksom på, at en kanin kan blive 10-15 år gammel

- Vær opmærksom på, at kaniner er kolonidyr. Det betyder, at de skal have mulighed for at møde artsfæller

- Kaniner sætter tænderne i ting, så sørg for at få kaninsikret dit hjem med f.eks. kabelbakker til ledninger

- Find kaniner, der mangler nye hjem, på Dyrenes Beskyttelses internater eller gennem Facebookgrupper som Frikanin, der også har en adoptionsgruppe