karin og kaninerne snif og søs

Kaninerne er Karins ansvar

Hos Karin bor de 2 voksne, 2 børn og 2 kaniner. Kaninerne lever frit og giver en god balance i et hjem med 2 drenge på 7 og 9 år. Børn og kaniner er ikke altid et optimalt match. Men Karin har gjort meget ud af at lære drengene, hvordan man skal omgås de pelsede familiemedlemmer.

Skrevet af:
Pernille Schousboe

Kaninerne Snif og Søs bor frit i en villalejlighed på Frederiksberg. Snif flyttede ind som den første for 2,5 år siden og siden kom Søs til. Snif kom fra en avler og Søs kommer fra et hjem, hvor hun var blevet til overs og hvor hun boede i et bur i en carport uden hø, men på en diæt, som primært bestod af gulerødder.

Den misforståede pasning blev der lavet om på hos Karin. Det først skidt var at føre de 2 kaniner sammen.

”Det tog sin tid at få kaninerne til at blive venner. Vi havde sørget for at neutralisere dem, for at reducere deres territoriale adfærd. Vi holdt dem fysisk adskilt i 2 måneder og førte dem så sammen i kortere perioder, som blev længere og længere. De skulle helt klart bruge noget tid på at blive de bedste venner, som de er i dag. Men det har selvfølgelig været det hele værd,” siger Karin.

Hos Karin var man aldrig i tvivl om, at Snif skulle have en ven.

”En gang i mellem har vi jo travlt, og så er det rart at vide, at de har hinanden. Og selvom vores kaniner er meget opsøgende i forhold til kæl og nus, så kan vi som mennesker ikke erstatte det at have en artsfælle,” siger Karin.

Børn og kaniner

Årsagen til at Karin og familien anskaffede sig Snif og siden Søs var den klassiske; at børnene ønskede sig et kæledyr. Det ville Karin også meget gerne have, men det skulle gå ordentlig til denne gang, og hun vidste, at ansvaret skulle være hendes.

”Tidligere da jeg ikke vidste hvad, jeg ved nu om kaniner og deres behov, havde vi haft en kanin i det klassiske toetagers havebur. Set i bagspejlet er der ingen tvivl om, at kaninen ikke trivedes, og efter at have sat mig godt ind i nyere viden om kaniner, var jeg parat til at kaste mig selv og familien ind i et kaninprojekt på kaninens præmisser med alt, hvad det kunne indebære af kaninsikring af hjemmet og stor tålmodighed i bondingprocessen”.

I forbindelse med sin research kom Karin også forbi mere end en artikel om udfordringerne med kaniner og børn.

”Kaniner kan blive meget bange for at blive taget op og for høje lyde, og begge dele er der risiko for med børn i familien. Men vi har lavet en pagt med kaninerne, og de bliver ikke taget op. Det er meget lettere for kaninerne at vælge samvær til eller fra, hvis de er på gulvet. Når sådanne nogle klare regler er på plads, kan det være et rigtig godt match med kaniner i familien, ” siger Karin.

Hos Karin har det ligefrem givet en helt særlig dynamik.

”Når der er lidt for meget gang i det mellem drengene, så husker vi dem på kaninerne og så falder der ro på. Kaninerne er nogen man skal tage hensyn til og det har begge drengene taget helt til sig. Man skal bare gøre op med sig selv, at kaniner gerne må fylde, og de har ligeså meget lov til at være her, som os andre, så er det helt klart en gevinst med kaniner i hjemmet” slutter Karin.