Hunde på thailandsk dyremarked. Foto: Jo-Anne McArthur / We Animals

Kinesisk by forbyder at spise hunde og katte

Den kinesiske storby Shenzhen med 13 millioner indbyggere indfører fra 1. maj forbud mod at spise bl.a. hunde og katte som følge af coronakrisen.

Skrevet af:
Claus Nielsen Lyckhage

LUK DYREMARKEDERNE!

Dyremarkederne er en frygtelig kombination af grusom lidelse for de millioner af dyr, der hvert år indfanges eller opdrættes til handel, og et arnested for dødbringende nye sygdomme og vira til fare for både mennesker og dyr. Derfor skal de stoppes nu.

Vær med i kampen

I årevis har dyrevelfærdsorganisationer opfordret den kinesiske regering til at forbyde kæledyr som fødevare, og i lyset af coronakrisen ser det endelig ud til, at der så småt begynder at ske noget. I den kinesiske millionby, Shenzhen, må indbyggerne fra 1. maj ikke længere spise hunde og katte, eller sælge dem med samme formål for øje. 

”Vi er lidt forsigtige med at kalde det for en stor sejr endnu, for der er kun tale om en enkelt by, og et forbud er én ting, men vi skal også se det håndhævet, før det har en effekt. Men der er ingen tvivl om, at det her er et rigtigt skridt på vejen og et vigtigt signal til resten af Kina,” siger Anne Sofie Meilvang, biolog i Dyrenes Beskyttelse. 

I Kina har man en lang tradition for at spise særligt hunde, og på den måde er det en banebrydende ny lov i den forstand, at den tager et opgør med de gamle skikke, som man typisk har været meget berøringsangst over for i Kina, påpeger Anne Sofie. 

Gælder også vilde dyr

Forbuddet kommer i kølvandet på udbruddet af COVID-19, som er under kraftig mistanke for at stamme fra vilde dyr på et wet market (et åbent dyremarked, red.) i en anden kinesisk millionby, Wuhan. Den kinesiske regering har derfor indført en midlertidig suspendering af handel med vilde dyr, samt anvendelse af vilde dyr til fødevarer. Et lignende forbud blev indført under udbruddet af SARS i 2002, som også kunne spores tilbage til et kinesisk wet market.

”Det er vigtigt, at forbuddet ikke bare rulles tilbage efter nogle måneder, som vi så det sidst efter udbruddet af SARS i 2002. Derfor kommer vi til at følge udviklingen nøje og lægge pres på de kinesiske myndigheder for at gøre suspenderingen til et permanent forbud. Desto mere international bevågenhed, der er på dem, desto sværere bliver det at rulle tilbage,” siger Anne Sofie.

I Shenzhen bor omkring 13 millioner mennesker. Den nye lov træder i kraft 1. maj, og omfatter hunde, katte, slanger, frøer og skildpadder. Humane Society International estimerer, at op mod 10 millioner hunde og 4 millioner katte hvert år dør i kinesiske slagtehuse og på wet markets.

Foto af hunde til salg på dyremarked i Vietnam er stillet til rådighed af Jo-Ann McArthur / We Animals