Kat på operationsbordet
Foto: Dyrenes Beskytttelse

Kort efter opråb om anskudte katte: Dyreredder mødt af skrækkeligt syn

Fredag rykkedede Dyrenes Beskyttelse ud til en kat, der var skudt syv gange i hovedet med luftgevær. Det sker få dage efter, at dyreværnsorganisationen var ude at advare om anskudte katte i hele landet

Skrevet af:
Søren Krogsgaard

Fredag eftermiddag blev Flemming Nielsen, en af Dyrenes Beskyttelses frivillige kredsformænd, sendt ud til Hagsholm Skov uden for Thorsø i Midtjylland. En kat i dårlig forfatning kravlede rundt ved en sort affaldssæk, hvilket fik en hundelufter til at ringe til 1812. I forsøget på at indfange katten, var den også røget i åen, så det var et sørgeligt syn, der mødte dyreredningsmanden.

”Jeg kunne se, at den havde det skidt, men det var svært at finde årsagen, også fordi den var meget svær at håndtere. Men jeg havde en fornemmelse af, at der var noget galt med hovedet, så jeg ville gerne have den røntgenfotograferet,” siger Flemming Nielsen.

Dyreredderen skyndte sig derfor afsted til dyrlægen. Her blev katten, der nu havde fået det endnu værre, blev smertedækket, bedøvet og røntgenfotograferet. Billederne viste, at der sad syv hagl i kattens hoved.

”Det havde jeg virkelig ikke forventet. Jeg troede, at den havde fået et hårdt slag i hovedet, men dette er jo grotesk, siger Flemming Nielsen, der var blevet knyttet til katten.

Katten kunne ikke reddes og blev aflivet øjeblikkeligt. Tilbage stod dyreredderen og dyrlægen og spekulerede over, hvad der var sket med katten.

”En kat vil forsvare jo sig med kløer og tænder, så den har formodentlig været slået bevidstløs af skuddene, før den blev puttet i plastikposen. Gerningsmanden kan have troet, at den var død, selvom skuddene ikke var dødelige,” siger dyrlæge Svend Erik Garbus fra Dyrlægehuset Randers.

Han kan ikke lade være med at tænke på kattens sidste timer.

”Den stakkels kat har lidt, været stresset og panikslagen. Den er vågnet op uden ilt i den tynde plasticpose og har måttet kæmpe sig ud. Da den kom til os, havde den simpelthen ikke flere kræfter. Det er helt uforståeligt, at det skulle blive enden på dens liv,” siger Svend Erik Garbus.

Han oplever løbende sager med anskudte katte, men har aldrig haft en med så mange hagl i hovedet. Dyrenes Beskyttelse var så sent som onsdag i sidste uge ude at advare om, at katte bliver anskudt over hele landet. Dyreværnsorganisationen er derfor godt træt af situationen.

”Anskydning af katte er groft uforsvarligt og har karakter af mishandling, hvilket medfører stor lidelse og stress hos katten. Mange af tilfældene er virkelig grove drengestreger, men denne sag understreger nok, er det heller ikke en opgave for lægmand at aflive katte,” siger Yvonne Johansen, dyreværnschef hos Dyrenes Beskyttelse.

Frem til 2014 var det faktisk lovligt at skyde katte på sin grund, hvis det var varslet overfor ejeren af katten. I dag må jægere skyde herreløse katte, og kun hvis det sker et sted, hvor man lovligt kan anvende sit skydevåben, og det sker dyreværnsmæssigt forsvarligt og uden forudgående indfangning. Dyrenes Beskyttelse har ingen grund til at tro, at der står jægere bag anskydningerne. Organisationen opfordrer derfor til, at sådanne episoder anmeldes til politiet.

Da den kom til os, havde den simpelthen ikke flere kræfter. Det er helt uforståeligt, at det skulle blive enden på dens liv

Svend Erik Garbus, dyrlæge ved Dyrehuset Randers