Kvæg ved den bulgarsk-tyrkiske grænse

Kvæg fanget i dagevis ved grænse

Der er store problemer med transporten af levende kvæg ved grænsen til Tyrkiet. Senest har 57 stk. kvæg været undervejs i 10 dage, flere dage uden vand og mad. Horrible forhold, mener Dyrenes Beskyttelse.

Skrevet af:
Marie Hougaard

En lastbil med kvæg, der begyndte deres liv i Frankrig, har været fanget i 10 dage på grænsen mellem Bulgariet og Tyrkiet. Tre af dagene fik de hverken mad eller vand og måtte blive stående i temperaturer på over 35 grader uden at blive omlæsset.

"Det er frygtelige forhold, vi ser for de dyr, der transporteres som var det køleskabe eller vaskemaskiner uden at tage hensyn til de mest basale behov. Vi har at gøre med levende væsener, og det er stærkt foruroligende, at dette overhovedet kan finde sted", siger direktør i Dyrenes Beskyttelse Britta Riis.

Eksemplet med de 57 kvæg er bare ét eksempel på problemerne ved den tyrkiske grænse, udtaler direktør i Eurogroup for Animals Reineke Hameleers:

"Dette er desværre ikke en undtagelse, men et ekstremt eksempel på virkeligheden ved den tyrkiske grænse. Kolleger fra Tieschutzbund Zurich og Vier Pfoten har ofte oplevet lignende sager og gør meget for at hjælpe disse dyr."

Flere problemer ved grænsen

Fra 16.-23. juli har organisationen Animal Welfare Foundation, medlem af den europæiske sammenslutning Eurogroup for Animals, set på forholdene for mere end 4000 kvæg, der blev transporteret fra Europa over den bulgariske grænse til Tyrkiet i sommervarmen. Der er blevet dokumenteret dyr, der led af tørst og sult og lange ventetider. 

Dyrenes Beskyttelse mener, at EU-politikerne nu må gribe til handling:

"Der skal ske store ændringer i Transportforordningen, (de EUlove, der regulerer transport af dyr på tværs af EU’s grænser, red) Det kan ikke være rigtigt, at dyr skal ud på lange transporter over otte timer i sommerens hede og det er essentielt, at der bliver gjort noget ved det nu. Dyrene lider, mens sommervarmen fortsætter", siger Britta Riis.

En detaljeret rapport om forholdene ved grænsen bliver offentliggjort senere.

Billederne er taget af fotograf Jo-Anne McArthur en dag ved den tyrkiske grænse og har ingen kobling til de 57 stk. kvæg