Artikel, 17. december 2018

Læsehund gør børn til læseheste

Freya er ordblind og har derfor vanskeligt ved at gennemføre en højtlæsning i klassen. Men siden hun har læst højt for hunden Freja, har hun fået selvtillid og motivation til at læse.

Image of Anna  Dalgaard
Anna Dalgaard ,
Kommunikationsansvarlig for miljø og fødevarer
Del artiklen på:
freja og Freya

For Freya danser bogstaverne rundt på papiret, og nye ord er svære at genkende. Siden hun gik i børnehaveklasse, har lærerne vidst, at hun var ordblind, og derfor har der været brug for ekstra støtte til, at Freya kunne lære at læse.

”Før jeg gik til læsehund, var det svært at læse højt i klassen. Derfor blev jeg heller ikke valgt til at læse op, men det ville jeg gerne kunne,” fortæller Freya Rasmussen, der går i 4.b på Lillevang Skole, afdeling Skovvang i Allerød.

Vi sidder på Engholm Plejehjem i Allerød, hvor Freya har gået til læsehund de seneste seks uger. I sofaen ved siden af Freya sidder læsehunden Freja, som er en bomuldshund på syv år. Hun kigger opmærksomt på Freya, mens hun fortæller, hvorfor det har hjulpet hende at gå til læsehund:

”Det er bedre at læse højt for en hund end for mennesker, fordi hvis man læser forkert, så vil mennesker rette en. Det gør en hund ikke, tværtimod sidder Freja bare stille og lytter,” siger Freya Rasmussen og fortsætter:

”Det har derfor givet mig mere læselyst at læse højt for Freja, og jeg er begyndt at læse hver aften, inden jeg skal sove. Det er allerede blevet lettere at læse, så nu føler jeg mig klar til at læse højt i klassen.”

Som bevis på, hvor god Freya er blevet til at læse, finder hun en bog frem på bordet foran hende. Den læser hun højt for Freja, som lægger sig godt til rette ved siden af hende.

 

Den fødte læsehund

Freja har været læsehund siden foråret, hvor hendes ejer, Gertrud Borg, så en annonce i avisen. I annoncen stod blandt andet, at det kræver et venligt, roligt og lydigt temperament at blive læsehund. Heldigvis rammer det pletskud på Frejas personlighed.

”På kurset hvor Freja skulle godkendes som læsehund, faldt et barn og slog sig. Det gjorde så ondt, at drengen kneb en tåre. Men det gik hurtigt over, for straks kom Freja og satte sig i skødet for at trøste ham,” fortæller Gertrud Borg stolt om sin omsorgsfulde og opmærksomme hund.

Inden kurset var afsluttet, blev Freja allerede godkendt som læsehund, og siden da har Freja hjulpet flere børn med at få motivation og selvtillid til at læse. Hver lektion varer 45 minutter, så der både er tid til at kæle og lege med hunden og naturligvis læse i nogle bøger. Efter seks gange får barnet et læsediplom, som er pyntet med seks poter.

Freja er den eneste læsehund i Allerød, og konceptet med læsehunde er ikke alment kendt endnu, så efter nytår har Freja næsten ingen børn på venteliste.

”Jeg er sikker på, at der sidder en masse børn derude, som synes, det er svært og umotiverende at læse. Det er aldrig for sent at starte til læsehund, så jeg håber, at konceptet kan blive udbredt,” siger Gertrud Borg.

Læsehunde er en frivillig forening, som blev stiftet for knap fem år siden. Find en læsehund nær dig her.

IMG_1103.JPG