Lucys hvalp

Lucy gemte på en nytårsgave

Lucy ankom til Dansk Dyreværn Århus som en del af en større sag, hvor 16 dansk-svensk gårdhunde var blevet indleveret til Dyrenes Beskyttelse. Lige efter nytår fødte Lucy en hvalp til stor overraskelse og glæde for alle. Lucy havde ikke udvist nogle symptomer på at hun var drægtig.

Skrevet af:
Stine Skov-jensen

I starten af december 2022 ankom en stor flok dansk-svensk gårdhunde til internaterne i Århus og Nordjylland. Lucy på 8 år var en af de 16 hunde og med sig havde hun en lilleoverraskelse. En kold og grå januar morgen kom Lillie til verden til stor overraskelse og glæde. Lucy havde gemt hvalpen godt, og havde ikke udvist nogle tegn eller symptomer på drægtighed.

- Når en tæve er drægtig med en enkelt hvalp, kan det ofte være rigtig svært at opdage, da hunden ikke nødvendigvis bliver tyk. ”Lucy havde heller ikke haft mælk eller hævede brystvorter, så det var en glædelig overraskelse da hun pludselig gik i fødsel, siger, hundeadfærdsinstruktør og internatmedarbejder Julie Skaadegaard.  

Ændret adfærd

Den morgen Lucy fødte, ville hun ikke spise sin morgenmad, og hun virkede sur og knurrede af de andre hunde, som hun ellers plejer at hygge sig med. Internatmedarbejderne besluttede derfor at hun kom ud på en lille gåtur for sig selv sammen med internatmedarbejder Tinella Boje. - Hun er jo en ældre dame, så hendes opførsel om morgen bekymrede mig. Dyrlægen skulle heldigvis være på internatet den dag, så vi besluttede hurtigt at hun selvfølgelig skulle tilse Lucy. Da jeg kom tilbage for at tjekke til hende senere, blev jeg meget overrasket over at se den lille nyfødte hvalp ind ved hende, men pludselig gav hendes adfærd mening siger Tinella Boje.

Der blev hurtigt lavet en plan blandt personalet, så der blev holdt øje med Lucy og hendes hvalp. Personalet kunne på den måde hurtigt træde til hvis hun skulle få brug for hjælp. Det fik hun dog slet ikke, men hun nød den ekstra opmærksomhed i fulde drag.

Sidst på eftermiddagen blev Lucy scannet for at tjekke om der var flere hvalpe i hendes mave. Da der var gået en del timer siden første hvalps ankomst kunne et kejsersnit blive nødvendigt, men det viste sig, at der kun var en hvalp, lille Lillie.

 

En erfaren mor

Lucy er en dygtig og erfaren mor, der tydeligt vidste hvad opgaven krævede, og hun var rolig og kærlig igennem hele forløbet. Når personalet har tilset både hende og Lillie, har hun søgt masser af nus og støtte.

Lucy og Lillie er nu sendt ud til en kendt og erfaren plejefamilie, hvor der bliver taget godt hånd om dem. Særligt Lucy har nydt at komme ud i et dejligt hjem, med faste rammer, rutiner og rolige omgivelse. 

 Når Lillie bliver 8 uger, er hun så heldig at hun skal blive hos plejefamilien, som er faldet pladask for hende. Heldigvis er der også allerede fundet et hjem til mor Lucy. Hun rejser hjem til en af internatets dyrepassere.

- Lucy er virkelig kravlet helt ind under huden på mig i det her forløb. Jeg har haft et godt øje til hende siden hun ankom i december. Hun har vist fantastisk fremgang i pleje og er også renlig nu. Hende kan jeg slet ikke give slip på igen, så hun skal bo hos mig så snart Lillie er gammel nok til at undvære hende, siger en glad Cecilie Rasmussen, dyrepasser i Århus.

Det er Cecilies forældre, der er plejefamilie for hundene, så Lucy og Lillie kommer til at være en del af hinandens liv mange år frem i tiden.